2024. március 19. Kedd, József, Bánk.
 


Túlórapénz, többletforrás, decentralizáció: ezt ajánlja a kormány a tanároknakTúlórapénz, többletforrás, decentralizáció: ezt ajánlja a kormány a tanároknak - © Fotó: 444.hu
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Megállapodás-tervezetet adott a pedagógusoknak az Emmi: ilyenek vannak benne, mint, hogy az elmaradt béreket azonnal ki kell fizetni, és át kell alakítani a Klik beszerzési folyamatait. Prókai Eszter cikke az Abcúgon.

Demonstráltak a tanárok, az egészségügyisek és a közalkalmazottak szervezetei. Sztrájkra készülnek a BKV-sok és a volánosok. Panaszkodnak a vízügyisek. A MÁV-osok elégedetlenek a vasúttársaság bérajánlatával. Lázár János azt mondta, a kormány szinte minden közszolgáltatást államosítana. Tarlós Istvánék beterjesztették Budapest költségvetését, amely szerint a fõváros egyebek mellett a rezsicsökkentés miatt van bajban. Szépen nõtt a GDP decemberben, és jól állt a költségvetés januárban. Rogán Antal minisztériuma pluszpénzt kapott. Új rendelet jelent meg a csokhoz. Több külföldi jött Magyarországra nyaralni, és több magyar ment Horvátországba. Ez volt a héten a gazdaságban.

Miskolcon szakadó esõben egy-kétezer ember gyûlt össze a Herman Ottó Gimnázium elé meghirdetett demonstráción. Országszerte több helyen, Békéscsabán, Budaörsön, Gyõrött, Hajdúszoboszlón, Pécsen, Sopronban, Szegeden, Szombathelyen és Veszprémben is szerveztek szolidaritási demonstrációt. Budapesten is több százan tüntettek a Szabadság téren. A tanárok többek között szabad tankönyvválasztást és a pedagógus-életpályamodell módosítását követelik.

Az elmúlt évek pangása alatt jól jött a tulajdonosoknak a bérleti díj, amit a menõ szórakozóhelyek fizettek, de most eljött az idõ, hogy leporolják a fejlesztési terveiket. A bulinegyedben pár éven belül apartmanházak és hotelek épülhetnek. A környék viszont részben a romkocsmák miatt lett értékes.

Az esõs idõ ellenére országszerte százezreket vonzottak az augusztus 20-i programok. A tûzijáték incidens nélkül ért véget, a józsefvárosi ünnepségekrõl ugyanez már nem mondható el, a VIII. kerületben egy pofon is elcsattant. Az ünnepi beszédekbõl egy politikus sem hagyta ki a bevándorlás témakörét, még Erdõ Péter esztergom-budapesti érsek is errõl beszélt a Bazilika elõtti szentmisén. A Kossuth téri tisztavatás viszont lánykéréssel végzõdött.

Rosszabbul nem is indulhatott volna: az elsõ világháború miatt kétévi mûködés után leálltak a fõvárosi autóbuszok.

Úgy tûnik, egyelõre semmi sem állíthatja meg a magyarországi népességfogyást, ráadásul idén az elsõ két hónapban radikálisan megnõtt a halálozások száma. Nem vigasztalhat minket az sem, hogy az Európai unióban sem sokkal jobb helyzet. Ezzel egy idõben az országon belül nagyon komoly vándorlás zajlik. A legnagyobb nyertes Szeged, Gyõr és Nyíregyháza, míg a legtöbben az Alföld közepét hagyják el.

A Budapest 2024-es olimpiai pályázatához készült megvalósíthatósági tanulmány szerint az egyik legfontosabb cél, hogy az olimpia miatt épülõ létesítmények a játékok után is gazdaságilag fenntarthatók legyenek. A csõd szélén táncoló Görögországnak ez nem sikerült, és egyetlen évtized alatt elkótyavetyélték az athéni olimpiára felhúzott létesítmények egy részét. A hatástanulmány készítésében is részt vevõ Bienerth Gusztáv szerint Budapest esélyei jelentõsen nõttek az utóbbi években. A tervezett helyszínek között feltûnik a Quaestor egyik telke is.

Benyújtotta a kormány a jövõ évi adótörvények javaslatát csütörtökön az Országgyûlésnek.

A heves zivatar és a felhõszakadás veszélye miatt Hajdú-Bihar mellett Somogy és Zala megye több járására is másodfokú riasztásokat adott ki a meteorológiai szolgálat csütörtök délután. Emellett az ország nagy részén, köztük Budapesten is elsõfokú riasztások vannak érvényben.

Települési feladatellátásra új források nyílnak az önkormányzatok számára, a 3,5 milliárd forintos keretösszegre területi korlátozás nélkül valamennyi önkormányzat pályázhat – errõl a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelõs államtitkára beszélt szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Május 15-ig lehet még a tavaszi szemeszterre hitelt igényelni – mondta Imre Zita, a Diákhitel Központ Zrt. marketing és kommunikációs igazgatója az M1 aktuális csatorna szerdai mûsorában. Aki eddig az idõpontig jelzi hiteligényét, már június 15-én a kért összeghez jut.

Nyolcvanöt büntetõeljárás indult a tavaly októberi önkormányzati választással összefüggésben választási csalás gyanúja miatt – derül ki a legfõbb ügyész egyik írásbeli válaszából, amelyet kedden tettek közzé a parlamenti honlapon.

Tervei szerint az általános iskola alsó tagozatában tanító, diabéteszes gyermekekkel kapcsolatba kerülõ pedagógusokra is kiterjeszti oktatóprogramját az idén tízéves Egy Csepp Figyelem Alapítvány.

Nyolcvanöt büntetõeljárás indult a tavaly októberi önkormányzati választással összefüggésben választási csalás gyanúja miatt – derül ki a legfõbb ügyész egyik írásbeli válaszából, amelyet kedden tettek közzé a parlamenti honlapon.

Tervei szerint az általános iskola alsó tagozatában tanító, diabéteszes gyermekekkel kapcsolatba kerülõ pedagógusokra is kiterjeszti oktatóprogramját az idén tízéves Egy Csepp Figyelem Alapítvány.

Átmentek a hajfestékek a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) tesztjén, egyetlen vizsgált termékben sem volt kimutatható káros anyag – derül ki a NFH közleményébõl, amelyet kedden juttatott el az MTI-hez.

Azok a banki ügyfelek, akik a devizahiteles elszámolás kapcsán elégedetlenek a bankoktól kapott értesítõ levelekben szereplõ elszámolással, elõször a bankjukhoz, majd a Pénzügyi Békéltetõ Testülethez forduljanak – mondta Balogh László, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügypolitikáért felelõs helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán pénteken este.

A Safer Internet Program (SIP) konzorciumi tagjai közül a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítványhoz több mint 7 ezer megkeresés, a Biztonságosinternet Hotline-hoz pedig 479 bejelentés érkezett káros és jogsértõ tartalmakkal kapcsolatban 2015 elsõ negyedévében.

Ha valaki nem elégedett hitelének forintosítást követõ feltételeivel, a forintosítást követõ 60 napon belül felmondhatja a szerzõdést, ám ez esetben a felmondást követõ 90 napon belül meg kell fizetnie teljes tartozását.

Mintegy 115 ezren regisztráltak az ötödik TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! elnevezésû országos szemétgyûjtési akcióra a csütörtöki határidõig – közölték a szervezõk pénteken az MTI-vel.

Ma van az utolsó nap, amikor még lehet jelentkezni az idei országos szemétgyûjtõ akcióra, a “TeSzedd!”-re – hangzott el az M1 aktuális csatorna csütörtök délelõtti Híradójában.

Átmentek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) terméktesztjén az étkezési sók, csak kisebb jelölési hibákat találtak a szakemberek a termékek felénél – derül ki a hivatal csütörtöki közleményébõl.

Mintegy 2 milliárd forint átutalása kezdõdõdött meg több mint 5 ezer gazdálkodónak az anyajuhtartás és az anyajuh de minimis támogatás keretében – közölte a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) az MTI-vel.

Márciushoz képest nem változott érdemben áprilisban a Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népesség körében, a rejtõzködõk viszont nagyobb arányban vallották be valamely ellenzéki párthoz kötõdõ szimpátiájukat – tartalmazza a Nézõpont Intézet reprezentatív közvélemény-kutatásának eredménye.

« 1. oldal »  ... 9 Következő »