2019. szeptember 19. Csütörtök, Vilhelmina.
 
Magyarország 2020-ig két autópályát is megépít a magyar-szlovák határigForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-01 18:30:42
Magyarország 2020-ig két autópályát is megépít a magyar-szlovák határig - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Pozsonyban csütörtökön, miután tárgyalt Lubomír Váznyval, a szlovák kormány kiemelt beruházásokért felelõs miniszterelnök-helyettesével.

A kétoldalú egyeztetést a visegrádi négyek, valamint a Nyugat-Balkán országainak Pozsonyban kezdõdõ külügyminiszteri találkozója elõtt tartották a szlovák kormányhivatalban.

Szijjártó Péter és Lubomír Vázny a találkozón Magyarország és Szlovákia eddigi legnagyobb közös fejlesztési programjának felgyorsításáról egyezett meg. Ennek a programnak a lényege, hogy megduplázzák, 25-re emelik a két ország közti határátlépési lehetõségek számát.

Szijjártó Péter rámutatott: a beruházásokhoz jelentõs mértékben igénybe veszik a Szlovákia és Magyarország közötti, határon átnyúló uniós operatív programot, vagyis azokat részben EU-s forrásokból finanszírozzák. A projekt legfontosabb beruházásairól szólva elmondta: Magyarország 2020-ig az összes északi irányú autópályáját megépíti a magyar-szlovák határig. Kifejtette, ez a beruházás Miskolc és Kassa, illetve Rajka és Pozsony autópályával való összekötését célozza.

A további nagy fejlesztéseket sorolva a magyar diplomácia vezetõje említést tett az Esztergomot Párkánnyal összekötõ teherkomp beüzemelésének idén júniusban beindult elõkészületeirõl, valamint rámutatott: folyamatban van a Komáromot Révkomárommal összekötõ Duna-híd közös projektje is, ennek pályázatát már februárban beadják az Európai Bizottságnak (EB).

Ez utóbbi projekttel kapcsolatban Lubomír Vázny úgy nyilatkozott, hogy a pályázatot elõreláthatóan két-három hónapon belül jóváhagyja majd az EB, ezt követõen az építkezés hamarosan megkezdõdhet, és a mintegy 37 millió euró (11,5 milliárd forint) összköltségû hidat legkésõbb 2018-ra sikerülhet befejezni.

Szijjártó Péter csütörtökön egy új - a jövõben Magyarország pozsonyi nagykövetségének égisze alatt mûködõ - üzleti központot is átadott.

Ez az üzleti központ a mindennapi kifejezõdése az új típusú, külgazdasági fókuszú külpolitikának - mondta el az átadón a miniszter. Kifejtette: a már péntektõl mûködõ központ gyakorlati feladata, hogy lehetõséget biztosítson a magyar és szlovák kis- és középvállalkozásoknak arra, hogy felvegyék egymással a kapcsolatot és közös projekteket indítsanak be.

Szijjártó az üzleti központ létrehozásának okait részletezve rávilágított: a kis és közepes magyar cégek a legkönnyebben a közeli piacokon tudnak sikereket elérni, ezért is kiemelten fontos a szlovák piac.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!