2024. május 4. Szombat, Mónika, Flórián.
 
Nászajándék, egészségügy, oktatás - íme a változásokForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-04 12:40:03
Tavalyhoz képest az Emberi Erõforrások Minisztériumához tartozó egyes területek akár 3, 6, vagy 10 százalékkal is több pénzt kaphatnak.

Az Emberi Erõforrások Minisztériumához tartozó összes ágazat költségvetése nõhet a jövõ évben - közölte Balog Zoltán Az Estében. A miniszter elmondta, hogy a pluszforrásokat az oktatásra, a családokra tudják majd fordítani. A fõ cél ugyanis a következõ évben a családok megerõsítése.

A tavalyi évhez képest az Emberi Erõforrások Minisztériumához tartozó egyes területek akár 3, 6, vagy 10 százalékkal is több pénzt kaphatnak.

Nászajándék

Balog Zoltán elmondta, hogy 2015-tõl havi 5 ezer forintos adókedvezményben részesülhetnek az elsõ gyermek születéséig vagy két évig az elsõ házasságot kötõk. Fontos, hogy „minél több gyermek szülessen Magyarországon, hiszen a demográfiában kell fordulatot elérni, mert anélkül a gazdasági növekedés sem ér semmit, ha nem lesznek növekvõ családok, amelyek ezt élvezni tudják” – mondta a miniszter.

Óvoda

A hároméves kötelezõ óvodáztatás alól mentességet kaphatnak azok, akiknél, úgy látják, a családban jobban biztosított az iskolára való felkészülés 5 éves korig. Ahol viszont szükséges és indokolt az óvodáztatás hároméves kortól, ott a családi pótlékot ugyanúgy összekötik ezzel, mint az iskolába járásnál - közölte a miniszter. Hozzátette: szakemberek, azaz szociális munkások, pszichológusok, családsegítõk és az önkormányzatok dönthetnek majd a felmentésrõl.

Általános iskolai képzés

Úgy alakítják át a Nemzeti alaptantervet, hogy az elsõ években az olvasás és írás tanítására koncentráljanak. A szakképzésben sokkal nagyobb hangsúly kerül a gyakorlati oktatásra, ezért megerõsítik az általános iskolai képzést, erõsebb alapokat szeretnének adni a fiataloknak.

Felsõoktatás

A felsõoktatás költségvetése, szerény mértékben, de nõni fog. Jelenleg még zajlik a szakmai egyeztetés, de az alapkérdésekben megtörténtek a döntések. Balog Zoltán elmondta, hogy az elmúlt két évben komoly munka folyt, az egyetemek gazdálkodása sokat javult, s a hétvégén nyilvánosságra hozzák az új kancellárok névsorát. A 29 állami felsõoktatási intézménybõl, 20-ban biztosan meglesz a kancellár.

Balog Zoltán arról is beszélt, hogy folytatják a szakstruktúra tisztítását. Ez azt szolgálja, hogy mindenhol azt tanítsák majd, amit a legjobban tudnak és amire szükség van. „A büfészakokat le fogjuk építeni, ezzel magasabb, minõségibb oktatást szeretnénk – mondta. Hozzátette: emelik a felsõoktatásba való bejutás ponthatárait 20 ponttal, továbbá tervezik, hogy a jövõben legalább egy tárgyból emelt szintû érettségi és nyelvvizsga megléte legyen a bemeneti követelmény a felsõoktatásba. Balog Zoltán hozzátette: nem szeretne riogatni, „ez nem egy jövõ évi terv”.

Egészségügy

Az egészségügyben a háziorvosi szolgálat megerõsítése a legfontosabb cél, most 10 milliárd pluszt tettek a költségvetésbe. Adókedvezményekkel, a háziorvosi praxisok átgondolásával szeretnék vonzóvá tenni a területet, hogy ne maradjanak üresen praxisok - mondta.

Balog Zoltán arról is beszélt, hogy kivizsgálják azoknak a pedagógusoknak az ügyét, akik a sajtóhírek szerint pórul jártak, mert a Klik nem fizette be utánuk a tb-t.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!