2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Napirend elõtt: internet, adó, korrupció, vasárnapi nyitva tartásForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-05 10:10:39
Az internet díjairól, a jövõ évi költségvetésrõl, a vasárnapi nyitva tartásról és a korrupciós vádakról is szó volt a napirend elõtti felszólalások során az Országgyûlés hétfõi ülésén.

A jobbikos Novák Elõd az internetszolgáltatások árát sokallta, az szerinte versenyhátrányt okoz az országnak. Az unióban a hatodik legmagasabb árat a magyarok fizetik - hangoztatta. Megismételte pártja javaslatát az alapszintû internet-hozzáférés ingyenessé tételérõl, amely - mint mondta - a többi közt a távmunkát is fellendítené.

Fónagy János, a fejlesztési tárca parlamenti államtitkára az elsõ célnak a széles sávú hálózat fejlesztését nevezte meg, szavai szerint utána lehet eldönteni, ahhoz milyen hozzáférés biztosítható. Hangoztatta a kormány abbéli elkötelezettségét, hogy a hálózatot minden ember és vállalkozás számára elérhetõvé tegye, mert az könnyítené az otthoni ügyintézést, a vállalkozások mûködését. Megismételte: az ország ezt 2018-ra kívánja megvalósítani.

Az LMP a költségvetést és az adótörvényeket is bírálta 

Az LMP-s Schiffer András a jövõ évi büdzsé, az adótörvények és a korrupciós vádak miatt is bírálta a kormányt. Szerinte Tállai András államtitkárnak - aki a múlt héten még védte az internetadót - be kellene nyújtania a lemondását. A miniszterelnök által bejelentett nemzeti konzultációról szólva a frakcióvezetõ azt mondta: az nem egyéb, mint kifizetés a haveroknak.

Kijelentette: az adóhatóság a kicsiket sarcolja, a nagyokat közben futni hagyja. A miniszterelnöknek ezért szerinte világosan nyilatkoznia kell, hogy a NAV elnöke érintett-e a kitiltási botrányban.

Tállai András, a nemzetgazdasági tárca államtitkára kijelentette: a távközlési adó kiterjesztésének ügye lezárult. Ennek technikai lebonyolítása az e heti bizottsági ülésen meg fog történni, a törvényjavaslatból ez a rész kikerül.

A kitiltási botrány ügyére sem tudok sok újat mondani - jelentette ki, hozzátéve: a kormányzatnak ezzel kapcsolatban semmi teendõje nincs.
A költségvetési törvény vitája 17-én kezdõdik, így a felvetett kérdések megvitatására akkor lesz lehetõség - folytatta válaszát.

A KDNP a vasárnapi nyitva tartás ellen szólt

A kereszténydemokrata Harrach Péter pártja azon kezdeményezését ismertette, amely tiltaná a vasárnapi nyitva tartást a 400 négyzetméternél nagyobb üzleteknek.

Tervezetük céljának nevezte, hogy egy közös pihenõnapot biztosítsanak a családoknak. A családi vállalkozásokban szerinte nem kényszerbõl dolgoznak, így azoknak lehetõvé tennék a nyitva tartást. Közölte még: az egyedi kérelmek elbírálását egy bizottságra bíznák.

Rétvári Bence, az Emberi Erõforrások Minisztériumának államtitkára elmondta, hogy a kormány a következõ hetekben dönt a javaslat támogatásáról.

Korábban a KDNP javaslatát több szakszervezet is támogatta - emlékeztetett. Nemzetközi példákat is hozott a vasárnapi nyitva tartás tiltására egyes üzletek esetében, és arra is felhívta a figyelmet, hogy a kereskedelemben dolgozók több mint háromnegyede nõ, így a vasárnapi munka inkább õket vonja el a családjuktól.

Az MSZP garanciát vár, hogy nem lesz internetadó

Harangozó Tamás (MSZP) szánalmasnak, nevetségesnek és elszomorítónak minõsítette, amit a kormány az internetadó és a korrupciós vádak esetében elõadott.

A adójavaslat visszavonásáról azt mondta: ha megint becsapják az embereket, még nagyobb tiltakozás elé nézhetnek. Szerinte a kabinet más formában kívánja bevezetni az adót, és a nemzeti konzultáció után, majd a népakaratra hivatkozva újra nekifognak az internet korlátozásának.

Elmondta azt is, hogy pártja politikai nyilatkozatot nyújtott be, és az alaptörvény hatodik módosítását kezdeményezi, hogy garanciát kapjanak az internetadó elvetésére. Költséges és ellenõrizhetetlen konzultációk helyett adják vissza az emberek jogát a népszavazáshoz - szólított fel.

Tállai András szerint némi zavar van az ellenzéki pártoknál, miután kiderült, nem lesz internetadó. Volt szocialista miniszterelnökökrõl azt mondta, hogy nem tartották be a szavukat.

A korrupciós vádakra azt felelte: jó lenne, ha az ellenzéki politikus ezeket bizonyítékokkal együtt tudná állítani, mert így csak egy gyenge ellenzéki vádaskodás, amit mond. Szerinte alaptalanok és nem igazak a politikus korrupciós vádjai.

Fidesz: 2015 a gyarapodó Magyarország elsõ éve lesz 

Rogán Antal (Fidesz) a 2015-ös évet a gyarapodó Magyarország elsõ évének nevezte, a büdzsérõl szólva pedig azt mondta: az a bankok elszámoltatásának  költségvetése, amely lehetõvé teszi, hogy több mint 1 millió családnál maradjon több pénz.

Február és április között egy átlagos devizahiteles család akár havi 20 ezer forintot is spórolhat, míg szeptember és november között a forinthitelesek részlete csökkenhet átlagosan havi 10 ezer forinttal - ismertette.

Könnyebben és nagyobb mértékben vehetõ igénybe a családi adókedvezmény, folytatódik a pedagógusok életpályaprogramja, a rendvédelmi dolgozók bére is emelkedik - folytatta felszólalását hangoztatva: mindezt úgy teszi meg a kormány, hogy közben nem növeli a költségvetés hiányát.

Tállai András azt emelte ki: a kormány folytatja a megkezdett munkát az adózás, a jövedelmek adójának csökkentése terén. A rezsicsökkentés is tovább folytatódik - erõsítette meg, cáfolva, hogy annak hatása jövõre kimúlhat, hiszen jövõre is stagnáló rezsiárakkal kell számolni.

Ezermilliárd forint juthat vissza az emberekhez a bankok elszámoltatása által - emelte ki jelezve: mindezzel a családok hosszú távú jóléte, gyarapodása alapozható meg. Munkahelyek létrejöttét, a gazdasági növekedés fellendülését ígérte az államtitkár.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!