2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Nem csökken jövõre a családtámogatásForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-06 12:15:12
Nincs olyan családtámogatási forma, amely a jövõ évben csökken, a gyermekek után kapott támogatások nõnek majd - közölte Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelõs államtitkár a Kossuth Rádió 180 perc címû mûsorában.

A kormány a munkalapú társadalom megteremtése felé szeretne továbblépni, a szociális támogatások rendszere ezért úgy alakul át, hogy mindenkinek munkahelyet kell biztosítani, a segély helyett munkát elv mentén - mondta Novák Katalin.

A családtámogatással kapcsolatban hangsúlyozta: nincs olyan családtámogatási forma, amely a jövõ évben csökken, a gyermekek után kapott támogatások nõnek majd. A költségvetési tervben van olyan elõirányzat, amely nominálisan kevesebb lesz az idei évhez képest, aminek két oka van: egyrészt csökken a népesség, így mérséklõdik a bizonyos életkorban lévõ gyermekek száma, másrészt 2014-ben felül voltak tervezve bizonyos területek, a tényleges kiadások most láthatók, azokhoz viszonyítva pedig 2015-ben valójában 0,8 százalékos növekedés lesz - magyarázta az államtitkár. Az irányzat ráadásul „felülrõl nyitott”, ha nagyobb igény mutatkozik, akkor tud még forrást biztosítani a költségvetés - tette hozzá.

Kérdésre reagálva Novák Katalin leszögezte: a gyed jövõ nemhogy csökken, hanem tovább bõvül. Elismerte ugyanakkor, hogy a családi pótlék rendszerének „valamilyen formán való” átalakításán gondolkodik a kormány. Emlékeztetett: korábban tanköteles kortól a gyerek iskoláztatásához kötötték a családi pótlékot, ami 40 százalékkal csökkentette az 50 órán felüli igazolatlan hiányzások számát az iskolákban. Mivel jövõ szeptemberétõl 3 éves kortól kötelezõ lesz óvodába járatni a gyereket, ezért a kormányzat azt tervezi, hogy a családi pótlék juttatását a kötelezõ óvodajáráshoz köti. Ehhez biztosítani kell, hogy a szülõk valóban el tudják juttatni az óvodába a gyermeküket, minden helyen meglegyen a kellõ számú férõhely, és az intézkedés ne büntetés, hanem ösztönzõ legyen - húzta alá.

Jövõre átalakul a szociálpolitikai támogatás (szocpol) - folytatta Novák Katalin, csok, vagyis családi otthonteremtési kedvezmény lesz a neve. A névváltozáson túl két lényeges ponton módosul: a támogatási rendszer kiterjed majd a használt lakások vásárlására, és már az egygyermekesek is igénybe vehetik majd, 400 ezertõl, 3 millió 250 ezer forintig terjedõ támogatás formájában - emelte ki az államtitkár.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!