2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
NGM: a GDP 75 százaléka alatt lesz az államadósságForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-10 11:51:09
Címkék: Bihari hírek, NGM
Év végére a GDP 75 százaléka alá csökkenhet az államadósság, miután az adósságmutatóban, a GDP arányában 1,7 százalékpontos csökkenés várható - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Ismertették: a kormány megtárgyalta és elfogadta az adósságszabály teljesülésérõl készített elõterjesztést és megállapította, hogy az államadósság 2014 végéig várhatóan tovább csökken.

Az államadósságot az alaptörvényben és a Gazdasági stabilitási törvényben foglalt adósságszabálynak megfelelõen kell csökkenti. Az elmúlt években a kormány fegyelmezett gazdálkodást folytatott, így sikerült 3 százalék alá szorítani az államháztartás hiányát, és ezzel fenntartható költségvetési gazdálkodást kialakítani - fogalmaz a minisztérium.

Megjegyzik, hogy a kormány kötelessége a féléves adatok alapján felülvizsgálni az adósságszabály teljesülését, és az eredményrõl tájékoztatnia kell az Országgyûlés illetékes bizottságát és a Költségvetési Tanácsot, ennek a kötelezettségének a kabinet eleget tett.

A GDP-arányos adósságmutató 2014-ben bekövetkezõ mérséklõdése, a kormány költségvetési egyensúly fenntartása és az államadósság lebontása iránti elkötelezettségét, illetve törekvéseiének sikerét mutatja a minisztérium szerint.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!