2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Több mint százan nyerték el idén a Roma Oktatási Alap magyarországi ösztöndíjátForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-11-10 12:14:45
Több mint száz roma egyetemista és fõiskolás nyert támogatást a 2014/2015-ös tanévre a Roma Oktatási Alap magyarországi ösztöndíjpályázatán. Az ösztöndíjakat gálán adták át a hallgatóknak pénteken Budapesten.

Szira Judit, a 13 európai országban jelen lévõ alap (Roma Education Fund) igazgatója az eseményen az MTI-nek elmondta: az idén csaknem 1500 hallgató nyert el ösztöndíjat, közülük 110 Magyarországon. Mint mondta, az elsõévesektõl a doktori, PhD-hallgatókig minden roma hallgató számára nyitott pályázat elbírálásakor a tanulmányi eredményen túl fontos szempont, hogy a pályázónak mennyire intenzív a kapcsolata a roma közösséggel.

A kilencedik alkalommal meghirdetett pályázaton Magyarországon az idén 153-an indultak, a 110 nyertesbõl nyolcvan nõ. A szervezet tájékoztatása szerint a nyertes pályázók közül a legtöbben bölcsészhallgatók, de sokan folytatnak jogi, pénzügyi, pedagógiai, egészségügyi és mérnöki tanulmányokat. A támogatott hallgatók ösztöndíjat kapnak, emellett a költségtérítéses képzésben részt vevõk tandíját is átvállalják.

A gálán több korábbi ösztöndíjas is felszólalt. Pukoli Dániel neurológus szakorvos azt hangsúlyozta, hatalmas jelentõsége volt családja támogatásának és tanárai elõítélet-mentes segítségének tanulmányai során. Farkas Franciska színésznõ – aki az októberben bemutatott Viktória – A zürichi expressz címû film fõszerepét alakítja – arra hívta fel a hallgatók figyelmét: “el kell viselni azt, ha valaki más, vagy ha másként néz rád, neked kell nyitottnak lenned”. Schuller Csaba szociológus hallgató pedig azt mondta: “ezeket a lépéseket nem teszi meg helyettünk senki, ha mi nem szólunk azok helyett, akik nem kerülhetnek egyetemre, akkor nem szól senki”.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!