2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Nem csak az idõseket veszélyeztetik a szembetegségekForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-21 08:37:44
Címkék: Bihari hírek, szem
Bár a szembetegségek jobbára az idõsebb korosztályt érintik, életmódunkból fakadóan azonban több probléma – így a szürke és a zöld hályog is – már egészen fiatalon kialakulhat.

Vannak dolgok, amelyekre mindenkinek jobban oda kell figyelnie 40 éves kor fölött, ilyen a látás is, amely az idõ múlásával segítségre szorul. A szürke hályog egyike azon szembetegségeknek, amelyek a legtöbb embert érintik. Jellemzõen 60-65 éves korban alakul ki, ám a környezeti hatások és az életmód következtében a fiatalabbakra is veszély lehet, a megbetegedések 5 százalékáért például az UV-kitettség a felelõs – mondta a Kossuth rádió Napközben címû mûsorában a Magyar Látszerész Szövetség szóvivõje, Tóbiás Richárd. Szavai szerint a megfelelõ napszemüveg sokat segíthet, de emellett a rendszeres szûrések fontosságát is hangoztatta.

A betegség mûtéttel gyógyítható, ha a szemnek csak a szürke hályog a problémája, a mûtéti beavatkozás lényegében az egyetlen optimális, hosszabb távú megoldás - errõl már Sohajda Zoltán, a Debreceni Kenézi Gyula Kórház szemész fõorvosa beszélt a Napközben címû mûsorban. Mint mondta, a betegség gyakran fordul elõ cukorbetegeknél és az idõsebb korosztálynál, de vitaminokban és rostokban gazdag étrenddel kitolható a megjelenés idõpontja.

Más azonban a helyzet a zöld hályoggal. Itt fontos a genetikai háttér ismerete, hiszen ha a családból valakinek korábban meggyûlt a baja a betegséggel, akkor gyaníthatóan újra felüti a fejét, ezért érdemes rendszeresen szûrésre járni, hiszen egészen fiatal korban is kialakulhat - magyarázta Tóbiás Richárd. Sohajda Zoltán ezt azzal egészítette ki, hogy a zöld hályogot elsõsorban gyógyszeres terápiával kezelik, jobbára szemcseppekkel. Mûtét csak abban az esetben jöhet szóba, ha eredménytelen a kúra - tette hozzá.

Sokakat érint az úgynevezett makuladegeneráció is, ami egy látótér-kiesési folyamat. Ez a betegség is a gyógyíthatatlan kategóriába esik, amely nyomán látópontok halnak el a szemidegen - jegyezte meg Tóbiás Richárd. Az optikus szerint mindenesetre a magas luteintartalmú étrend-kiegészítõk hozzásegíthetnek, hogy minél késõbb okozzon problémát.

A makuladegenerációnak van nedves és száraz típusa is, elõbbi okozza a komolyabb gondot, mert gyorsabban és jobban rontja a látást - hangoztatta Sohajda Zoltán megjegyezve: gyógyszeres injekcióval kezelik a betegséget, mert hatékonyabb, mint a mûtéti beavatkozás, utóbbi ráadásul egyre inkább kezd kimenni a mindennapi gyakorlatból.

A mûsorban foglalkoztak a szemszárazsággal is, amely a Magyar Látszerész Szövetség szóvivõje szerint korunk egyik népbetegsége. Kialakulására hatással van a gyakori számítógép-használat és olyan külsõ körülmények, mint például a légkondicionáló. A betegség miatt extrém esetben mûtétre is szükség lehet, de többnyire jó minõségû mûkönnyekkel kezelhetõ a probléma - mondta el a Kossuth Rádiónak Sohajda Zoltán.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!