2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Õszi vitaminpótlásForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-22 09:53:50
Õsszel különösen fontos, hogy szervezetünk megfelelõ mennyiségû vitaminhoz jusson, mert így immunrendszerünk ekkor is biztos védelmet nyújt számunkra.

Milyen tünetekkel járhat a vitaminhiány?

Az A-vitamin tartós hiányát jelzi a rossz szürkületi látás vagy farkasvakság, gyengeség, a fokozott hajlam a fertõzésekre, ezenkívül hiányában megjelenhetnek különbözõ bõrtünetek és a fogak, illetve a fogíny betegségei is.A B-vitamincsoport tagjainak hiánya sokféle tünetet okozhat: jelentkezhet fáradtság, étvágytalanság, fogyás, hányinger és gyengeség, bõrgyulladás, ideggyulladás és vérszegénység.

A C-vitamin hiányára utalhatnak véraláfutások, fogínyvérzések, az orrvérzésre való fokozott hajlam, a duzzadt, érzékeny ízületek és a fájdalmas csontok, az általános gyengeség, étvágytalanság, a száraz, pikkelyes bõr. Hiánybetegsége, a skorbut vérszegénységgel, foghullással és bõr alatti bevérzésekkel jár. A D-vitamin hiánya a csontok rendellenes növekedését és a csontritkulást válthatja ki, törékeny csontokat okozhat. Az E-vitamin hiánya vörösvérsejt és idegi károsodásokban mutatkozik meg, a K-vitamin tartós hiánya pedig vérzéshez, lassabb véralvadáshoz vezet.

Vitaminforrások…

Táplálkozásunkban fontosabb szerephez jutnak a meleg ételek és italok, s természetesen a vitamindús õszi zöldségek és gyümölcsök. A legszerencsésebb, ha a szervezet vitaminszükségletét a kiegyensúlyozott, arányos, vegyes táplálkozás biztosítja, amelyben megfelelõ mennyiségben vannak jelen azok az anyagok, amelyek a vitaminokat tartalmazzák, illetve azok, amelyek a felszívódásukat segítik.

A-vitamint például a máj, a halmájolajok, a tojássárgája, a vaj tartalmazza. A karotinoidokból pedig a szervezetünk elõ tudja állítani azt, így a sárgarépa, tök, spenót is természetes A-vitamin forrás.A B-vitaminokat a tej, tojás, hús, máj, gabonamagvak, egyes gyümölcsök, zöldségek és az élesztõ tartalmazzák. A C-vitamin leggazdagabb forrása a csipkebogyó, citrusfélék, citrom, narancs, paradicsom, káposzta, zöldpaprika, paraj.

A D-vitamint például a halmáj-olajok, a tojás, az élesztõ, búzacsíra tartalmazza, de napfény hatására a bõr is termeli, ezért a mértékletes napozás egészséges. Az E-vitamin van a növényi olajokban, a csírázó magvakban, a csonthéjas gyümölcsökben, a szójában, egyes zöldségekben, például a petrezselyemben, parajban, zellerben. A K-vitamint megtalálhatjuk a májban, növényi olajokban, egyes fõzelékfélékben, például kelkáposztában.

Vitamindús õszi gyümölcsök

A szõlõ magas C-vitamin-, folsav- és biotinforrás, de érrendszerünket is oltalmazza, jellegzetes õszi termés. A szilva szintén õszi gyümölcs, és magas B-vitamin tartalma mellett kiváló vértisztító. A citrusfélék évszaktól függetlenül mindig elérhetõk, s fogyasztásuk egész évben ajánlott. Különösen a grépfrút fogyasztása ajánlott, hiszen kálcium, kálium, magnézium, foszfor, nátrium, vas, réz, cink, mangán és bróm is megtalálható az egészséges gyümölcsben. Ha valaki kevésbé kedveli, vagy savanykásnak találja a grapefruit-ot, levét mézzel ízesítheti, mely szintén kiváló energia- és vitaminforrás.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!