2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
A rendõrség jó tanácsai az idõs korosztály számáraForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-11-25 19:56:17
A bûncselekmények megelõzése a cél. A Hajdú-Bihar Megyei Rendõr-fõkapitányság különös figyelmet fordít az idõs korosztály áldozattá válásának megelõzésére.

Kérjük, fogadják meg a Bûnmegelõzési Osztály tanácsait:
Idegent ne engedjen be a lakásba.
A kertkaput, lakásajtót akkor is zárja kulcsra, ha otthon tartózkodik, mivel a besurranó tolvajok a nyitott ajtón, ablakon és erkélyajtón jutnak be az ingatlanba.
Értékeit tartsa biztonságos helyen, ne hagyja szem elõtt! Ha esetleg a lakásában fizet, visszaad valakinek pénzt, ügyeljen rá, hogy az illetõ ne lássa, hol tartja megtakarítását!
Ha gyanús személyek csöngetnek be Önhöz, ne nyisson ajtót! Házalókat ne engedjen be otthonába, tõlük ne vásároljon.
Ha a látogató hivatalos szervre hivatkozik, kérjék el fényképes igazolványát. Az elkövetõk sokszor valamilyen szolgáltató cégre hivatkozással, annak alkalmazottjaként jelentkeznek. A szolgáltatók általában elõre egyeztetett idõpontban keresik fel az ügyfelet. A szolgáltatóknál nincs készpénzforgalom. A túlfizetéseket átutalással, a számlákon történõ jóváírással egyenlítik ki.
Fokozottan figyeljen, ha nagyobb összeget vesz fel bankban vagy valamelyik automatánál. Ha nagyobb összeget vesz fel, lehetõleg ne menjen egyedül. Bankkártyájuk mellet ne tartsák annak PIN-kódját.
Kórházba csak a legszükségesebb dolgot vigye magával! Az ékszereit, óráját hagyja otthon! Ne vigyen magával nagy mennyiségû készpénzt.

A közelgõ ünnepek alkalmával:
A zsúfolt helyek, bevásárlóközpontok, piacok, tömegközlekedési eszközök, állomás és megállók a zsebtolvajok számára ideális elkövetési terepet nyújtanak. Ezeken a helyszíneken különösen figyeljenek az értékeikre!
A gyanús személyeket vagy bûncselekményt észlel, kérjük, tegyen bejelentést az ingyenesen hívható 06-80/555-111-es „Telefontanú” zöld számán (hétfõtõl-csütörtökig: 8 órától 16 óráig, pénteken: 8 órától 13 óráig), illetve a 107-es, 112-es központi segélyhívó számok valamelyikén. A bejelentéseket a rendõrség bizalmasan kezeli.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!