2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Dombormû Hajdúdorogon a kiemelkedõ személyiségeknekForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-11-29 11:30:31
Újabb dombormûvel gazdagodott a Hajdúdorogi Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Mûvészeti Iskola kerítésének képcsarnoka.

A város polgármestere, Csige Tamás nagyon fontosnak tartja, hogy méltón emlékezzenek értékeikrõl és kitüntetõ címmel ismerjék el a hajdúdorogiak küzdelmét. Ennek szellemében adományozta Hajdúdorog városának Jaczkovics Mihály külhelynökrõl készült bronz dombormûvet, melyet Gyõrfi Lajos szobrászmûvész alkotott. E dombormû Jaczkovics Mihály halálának százéves évfordulójára készült, õ a magyar görögkatolikusság egyik legodaadóbb és leglelkesebb vezére volt.

Ezt megelõzõen olyan kiemelkedõ személyiségek kaptak helyet a képcsarnokban, mint dr. Kocsis Miklós volt tanácselnök, dr. B. Papp János volt gimnáziumigazgató, Görögh Péter a szegény sorsú gyermekek támogatója.

- Legutóbb 2011. június 3-án tisztelegtek a nemzeti összetartozás napja elõtt egy dombormûvel, a következõ évben pedig a Hajdúdorogi Görögkatolikus Egyházmegye 100 éves évfordulójának tiszteletére tartott Centenáriumi Emlékhét méltó befejezéseként a Görögkatolikus Székesegyház került megörökítésre dombormû képében. A bensõséges ünnepségen Mislovics Andrea muzeológus Jaczkovics Mihály gondolatával köszöntötte a megjelent vendégeket: „Sok szép eszme megvalósítására vannak hivatva e nemes város lakói”. A rövid történelmi visszatekintést követõen dr. Kiss Andorné, Jaczkovics Mihály dédunokája - aki a hajdúdorogi egyházi iskolarendszer kiépítéséért példamutató küzdelmet folytatott - tartotta meg visszaemlékezését. A személyes élményekkel átszõtt beszédet követõen Csige Tamás polgármester és Jaczkovics Mihály dédunokái, Káplár Istvánné és Krecsmáry Györgyné leleplezték a dombormûvet. Ezután az emléktáblát megáldotta és megszentelte Dalanics Zoltán parókus. A történelmi arcképcsarnok létrehozására szolgáló kerítés gazdagítása, nemcsak a jelen emberének feladata, hanem az utánunk következõ generációknak is fontos, hiszen az idõvel a térség egyik sajátos látványosságai közé nõheti ki magát, amely zarándokhellyé is válhat - hangzott el.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!