2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
A szokottnál enyhébb voltForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-03 11:06:18
Erõs felmelegedés jellemezte november elsõ napjait; késõbb jött a lehûlés. Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központjából.

A megszokottnál több fokkal enyhébb és szárazabb hónapot zártunk november utolsó napjával Kelet-Magyarországon. A felhõs, ködös napok sorozata ellenére a napsütéses óraszám is az évszakos normálérték felett alakult a térségben.
20 fok fölött is

Erõs felmelegedés jellemezte november elsõ napjait: a sokéves átlagot kicsivel meghaladó értékekrõl szinte a kora õszi tartományba emelkedett a hõmérséklet az elsõ dekád végére. A napi csúcsérték sokfelé haladta meg a 20 °C-ot, a legmelegebbet hetedikén mérhettük; Hajdú-Biharban Tépe, Szabolcsban pedig Nagykálló körzetében 22,5 illetve 22,3 fokkal. Az idõszakban összesen 1-3 napon haladta meg a 20 fokot a hõmérséklet, tizedikétõl azonban fokozatos, de jelentõs lehûlés vette kezdetét. A hónap végére a legtöbb helyen már mindössze 0-+5 fok közötti maximumokat mértünk. Fagyokat elsõsorban az idõszak elején és legvégén jegyezhettünk fel, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében általában 10-14, Hajdú-Biharban 6-8 fagyos nap fordult elõ. A legalacsonyabb értékek a legtöbb helyen nem süllyedtek -5 fok alá, ez alól kivételt csak a Nyírségi területek jelentettek, ott egy-egy napon (különösen 24-25-én) -5—-6 °C-os hajnali minimumok is elõfordultak.
Fagypont közelébe

A napi középhõmérséklet a második dekád végéig még a 10 fok körüli tartományban ingadozott, majd az idõszak végére már fagypont közelébe süllyedt. A hónap elsõ felében még mintegy 4-6 fokkal, míg az egész hónapot tekintve a jelentõs lehûlés ellenére is még mindig 2-3 °C-kal a sokéves átlag felett alakult ugyanez az érték. Hasonló a helyzet a talajhõmérséklet terén is, az 5 cm mélységben mért hõmérséklet a hónap végén még mindig +5 °C körül mozgott, ami 3-4 fokkal magasabb az ilyenkor szokásosnál. Annak ellenére, hogy – fõként a harmadik dekádban – sok volt a felhõ, ködös, párás idõ volt jellemzõ, a napsütéses órák számának havi összege 15-20 órával haladta meg a sokéves átlagot. A hónap elsõ fele volt a naposabb, szárazabb, akkortájt szinte sehol sem volt 1-2 mm-nél nagyobb csapadék a térségben. A hónap derekán, valamint az utolsó napokban érkezõ esõ (sõt, néhol már havas esõ, hó is) összességében mintegy 15-25 mm-es havi összegekre volt elegendõ, ami csupán fele-harmada az ilyenkor megszokott mennyiségnek.

Mivel azonban a párolgás már minimális az év ezen szakában, a talajok vízkészlete tovább tudott gyarapodni, s a mûvelt réteg nedvességtartalma így optimálisnak mondható. Jelentõs, 50-90 mm-es vízhiány mérhetõ viszont az 50 cm-nél mélyebb rétegekben, ennek fedezésére azonban az elkövetkezõ három téli hónap csapadéka – statisztikai értékekkel számolva – elegendõ lehet majd.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!