2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Senkit ne lehessen vasárnap munkára kényszeríteniForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-12-03 12:47:43
A Fidesz-frakció megvizsgálta, és egy koncepcióváltás mellett, módosításokkal, újraszabályozva támogatja is a KDNP-s javaslatot - erõsítette meg a Ma reggelben Tuzson Bence, a képviselõcsoport szóvivõje.

Kétharmados többséggel, titkos szavazással megválasztotta hétfõn a parlament az Alkotmánybíróság új elnökét. Lenkovics Barnabás február 24-étõl tölti be a posztot. A keddi ülésnapon fogadhatják el az idei költségvetés módosítását, illetve a jövõ évit megalapozó törvénymódosítási javaslatokat kezdik el tárgyalni. Az elõterjesztések szerint több mint száz jogszabályt változtatna a parlament. Például megszüntetnék a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentõ Alapot, és egy a jövõ évi adótörvények elfogadásakor elkövetett hibát orvosolva sávosan határoznák meg az alkoholok jövedéki biztosítékrendszerét. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter büdzsét megalapozó javaslata megszüntetné azokat a magánnyugdíj-pénztárakat, amelyeknél a díjfizetõ tagok száma a megelõzõ hat hónap átlagában legalább két hónapon keresztül a taglétszám 70 százaléka alá csökkent.

A Fidesz-frakció szóvivõje a hétfõi szavazásról a keddi Ma reggelben azt mondta, nem hallottak semmilyen értelmes ellenzéki érvet a pártoktól teljesen független Lenkovics Barnabás megválasztása ellen az ellenzéktõl, így máig nem tudják, miért nem támogatták õt a másik oldalról. Tuzson Bence az M1 reggeli mûsorában emlékeztetett arra is, hogy az elismert jogászprofesszor 2007 óta alkotmánybíró, és akkor a megválasztását minden párt támogatta. A taláros testület új elnökének felvetésére, hogy szeretné az Alkotmánybíróságba épített fékeket kicsit lazítani, a szóvivõ úgy reagált: a költségvetéssel kapcsolatos, a válság közepén bevezetett korlátozásokat valóban indokolt lehet átgondolni, de nem biztos, hogy most, az európai válság idején szerinte ez idõszerû.

A vasárnapi zárva tartásról, illetve munkavégzésrõl szóló KDNP-s javaslatról Tuzson azt mondta, a Fidesz-frakció megvizsgálta, és egy koncepcióváltás mellett, módosításokkal, újraszabályozva támogatja is. A képviselõcsoport szerint senkit nem lehet vasárnap munkára kényszeríteni, ennek megfelelõen azt támogatják, hogy csak a családi vállalkozások maradhassanak nyitva. Természetesen vannak és maradnak is olyan napok, amikor a hagyományoknak megfelelõen nyitva tarthatnak az üzletek, de itt is érdemes lesz megvizsgálni az emelt pótlék rendszerének bevezetését és ellenõrzését, most ugyanis a munkavállalók éhbérért rabszolgamunkát végeznek – érvelt a politikus.

Az EU-ban egyébként szinte mindenhol korlátozzák valamilyen módon a vasárnapi munkavégzést, a németeknél, osztrákoknál erõsebben, máshol kevésbé, ezt a gyakorlatot szeretnénk mi is bevezetni, hiszen, ha európai országgá akarunk válni, ezt a rendszert is követnünk kell – hangoztatta a Fidesz-frakció szóvivõje a keddi Ma reggelben. (A vasárnapi zárva tartásról szerdán dönthet az Országgyûlés.)

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!