2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Árvízvédelmi fejlesztés a Berettyó menténForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-05 13:02:06
Amíg az idõjárás engedi, télen is dolgoznak a kivitelezõk a Berettyó folyó három és fél milliárd forintos árvízvédelmi fejlesztésén - közölte a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) vezetõje csütörtökön sajtótájékoztatón Debrecenben.

Bara Sándor tájékoztatása szerint töltésmegbontással járó munkálatokat tavaszig már nem végeznek.

A töltések rekonstrukciója és a gátõrtelepek felújítása több évtizedre nyújt biztonságot a térségben élõ mintegy 70 ezer embernek. Az Európai Unió és a magyar kormány támogatásával megvalósuló fejlesztés 2015. május 31-én fejezõdik be - tette hozzá az igazgató.

A Berettyó töltéseit 44 kilométer hosszúságban újítják fel Berettyóújfalu és Szeghalom között: a töltés magasságát a mértékadó árvízszintnél egy méterrel magasabban alakítják ki, keresztmetszetét pedig minimum 4 méter koronaszélességûre növelik - ismertette a részleteket az igazgató.

Bara Sándor elmondta azt is, hogy a Berettyó igazgatóságukhoz tartozó teljes szakaszán 15 védelmi központot, illetve gátõrtelepet újítanak fel, Kismarján és Csökmõn pedig újat építenek.

A beruházás során megújul 25 mûtárgy - zsilip, csatorna -, s mûanyaggal bélelik a folyóba vezetõ korszerûtlen csöveket - fûzte hozzá.

A téli hónapokban elvégzik még a hullámtér rendezését, amely elsõsorban az árvízvédelmi töltések között található fák, cserjék kivágását jelenti. A jég elleni védekezés kiemelt célja a beruházásnak, a Berettyó folyó ugyanis hajlamos a jegesedésre, a hatékony védekezést, a jég zavartalan levonulását pedig akadályozzák a hullámtéren található fák és cserjék - magyarázta Bara Sándor.

A Tivizig igazgatója az MTI érdeklõdésére elmondta: a 2007-2013 közötti európai uniós költségvetési idõszak pályázatainak forrásaiból - a Berettyó jelenlegi árvízvédelmi projektjével együtt - összesen 9 milliárd forint értékben valósítottak meg beruházásokat az igazgatóság mûködési területén.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!