2024. április 27. Szombat, Zita.
 
A hatóság csak forgalomba hozatal után vizsgálhatja az szén-monoxid érzékelõketForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-13 12:07:24
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) csak a forgalomba hozatal után vizsgálhatja az Európai Unióból Magyarországra behozott szén-monoxid érzékelõket- mondta el az MTI-nek szerdán Fülöp Zsuzsanna az NFH szóvivõje.

A hatóság április után az idén már másodszor vizsgált szén-monoxid érzékelõket: az ellenõrzött 10 érzékelõ egyike sem jelezte a meghatározott szén-monoxid-koncentrációt a megadott idõn belül, ezért a fogyasztóvédelmi felügyelõségek az összes vizsgált termék további forgalmazását megtiltották.

Ezzel kapcsolatban Fülöp Zsuzsanna az MTI érdeklõdésére elmondta, hogy az áruk szabad áramlásának uniós alapelve miatt a hatóság elõzetesen nem vizsgálhatja be az EU-ból Magyarországra érkezõ termékeket. Csak azokat az árukat ellenõrizhetik elõzetesen, amelyek Magyarországon keresztül jutnak be az EU-ba.

A vizsgált szén-monoxid érzékelõkkel kapcsolatban a szóvivõ kifejtette, hogy ideiglenes intézkedésként megtiltották forgalmazásukat, majd az NFH egy hatósági eljárást indít. Ennek során derül ki többek között, hogy kihez jutott el, ki gyártotta, forgalmazta. A forgalmazást akkor lehet véglegesen megtiltani, ha bírósági döntés jogerõre emelkedik és a fogyasztók is ekkor vihetik vissza az üzletekbe az NFH tesztjén elbukott szén-monoxid érzékelõket.

Becslések szerint Magyarországon 100-500 ezer lakás rendelkezik szén-monoxid-riasztóval.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!