2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Szántóföldet aranyáronForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-22 11:27:16
A hajdúsági területeken 4-5 millió forintot is elkérnek egy hektár termõföldért.

Tavaly a hazai termõföldárak 8,2 százalékkal voltak magasabbak az elõzõ évihez képest, az átlag azonban ezúttal is jókora szélsõségeket takar. A 19 megye közül leginkább (22,5 százalékkal) Hajdú-Biharban drágult a szántó ára, és a legtöbb földterület is itt, valamint Szabolcs megyében cserélt gazdát.

A Napló által megkérdezett gazdálkodók szerint a statisztikusok egyfelõl még alá is becsülték a drágulás mértékét, másfelõl viszont kétlik, hogy nálunk történt volna az országban a legtöbb föld-adásvétel. Riskó Mihály, a Kabai Burgonyaszövetkezet vezetõje arról számolt be, hogy bõ fél év is eltelik, mire egy terület a vevõ nevére kerül, az eladó pedig végre hozzájuthat a pénzéhez.

Örvendi László, a Magosz megyei elnöke szerint az elhúzódó hivatali procedúra éppen azt célozza, hogy kiszûrjék a spekulánsokat, és a föld ahhoz kerüljön, aki megmûveli. A megyében egyébként a föld ára is hatalmas különbségeket mutat; míg egy egyhektáros terület Kaba, Hajdúszoboszló vagy Balmazújváros környékén 4-5 millió forint, Komádiban csupán néhány százezer forintot kell „leszurkolni érte”.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!