2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Száraz fa alatt száraz koszorún gyertyák...Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-04 11:24:39
Idén kevesebb volt a tûzeset, de a „karácsonyi” tûzveszély nem múlt el.

Hatásos volt a karácsonyi tûzmegelõzés, idén 34 százalékkal kevesebb olyan tûzeset volt, ami a karácsonnyal, vagy az azt megelõzõ készülõdéssel hozható kapcsolatba – áll az katasztrófavédelmi fõigazgatóság napokban kiadott közleményében.
Kisebb károk

A hatékony tûzmegelõzési és lakosságtájékoztatási tevékenységnek is köszönhetõen idén az emberek jobban odafigyeltek a tûzgyújtás szabályainak betartására. Míg a 2013. december 1. és december 27. közötti idõszakban 29 olyan tûzeset volt, ahol adventi koszorú, gyertya, vagy karácsonyi égõsor okozott tüzet, addig idén ugyanebben az idõszakban 19 ilyen esetrõl érkezett jelzés a katasztrófavédelem mûveletirányítási központjaiba. Ezek döntõ többségében a tûz csak minimális károkat okozott, a lángokat több esetben maguk a lakók oltották el még a tûzoltók kiérkezése elõtt.

A karácsony ugyan elmúlt, azonban a karácsonyfák legtöbb helyen január 6-ig állnak, ezért továbbra is körültekintõen kell gyertyát, mécsest és csillagszórót gyújtani. A fokozott óvatosság annál inkább fontos, mert a fûtött lakásban a kivágott fenyõfa folyamatosan szárad, és egyre könnyebben meggyullad akár a legkisebb szikra hatására, a fa környezetében lévõ berendezési tárgyakra átterjedõ lángok komoly lakástüzet képesek okozni – figyelmeztet a közlemény.
Néhány tanács a tûzoltóktól

A gyertyákat mindig nem éghetõ anyagból készült alátétre (kerámia, fém csészealj, tányér) tegyük!

Gondoskodjunk arról, hogy a gyertya mindig stabilan álljon, ne tudjon eldõlni, és a gyertya közelébõl távolítsuk el az éghetõ anyagokat minimum 30 cm távolságra! A gyertyákat, mécseseket ne tegyük közvetlenül a koszorú éghetõ anyagú részei (fenyõlevél, moha, fagyöngy, stb.) mellé, ott ne gyújtsuk meg!

A koszorút ne használjuk az ablakban a függöny(ök), továbbá egyéb éghetõ anyagok közelében! Az égõ gyertyát, mécsest tartalmazó koszorút ne tegyük huzatos helyre, azt ne vigyük egyik helyrõl a másikra (ne mozgassuk)! A gyertya, mécses égésekor ügyeljünk arra, hogy a kanóc soha ne legyen túl hosszú (idõszakonként rövidíteni szükséges)! A gyertyát, mécsest soha ne hagyjuk teljesen leégni, a kanócot eldõlni! Az égõ gyertya, mécses oltására mindig tartsunk a közelben megfelelõ eszközt!

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!