2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Napfény a jégen ragyog fel...Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-06 17:14:12
A napsugarak még nem segítettek, fel kellett törni a jeget a járdákról.

Hogy milyen lényeges is a járdák síktalanítása, azt e cikk szerzõje keményen megtapasztalta anyaggyûjtés közben, ugyanis akkorát esett böszörményiesen szólva, mint egy ólajtó. Percekig a földön pihenve elõször arra gondolt, egy idõs ember vajon ebbõl a helyzetbõl hogyan állna föl? Másrészt a fülében csengtek a jegyzõk és településvezetõk szavai: „még nem szeretnénk erõteljesen szankcionálni a síktalanítást elmulasztó ingatlantulajdonosokat, viszont akkor lesz baj, ha valaki lábát töri egyszer a járdán.”

Szerencsére ez nem történt meg, és sikerült utánajárnunk, hogyan áll megyénk a jégtelenítést illetõen.
Szabályellenes

Aki a hajdúböszörményi közterületek használatának és tisztán tartásának rendjérõl szóló szabályokat megszegi, az a közösségi együttélés alapvetõ szabályaiba ütközõ magatartást valósít meg - emlékeztetett dr. Szathmári Anita, Böszörmény aljegyzõje. A rendelet egyik paragrafusa szerint a nem önkormányzati tulajdonú ingatlanok elõtti járdák hótól, jégtõl való megtisztításáról, a síktalanításról a tulajdonosnak gondoskodnia kell. Ennek elmulasztása bírsággal sújtható, de az önkormányzat még óvatos, egyelõre a figyelmeztetést alkalmazza. Hajdúböszörmény közigazgatási határán belül ezeket a munkákat idén is a Hajdúböszörményi Városgazdálkodási Nonprofit Kft. végzi a Hajdúsági Hulladékgazdálkodási Kft.-vel együttmûködésben, az önkormányzat bruttó 12 millió forintot különített el erre. Kedden mintegy 80 közfoglalkoztatott verte fel a jeget a város kerékpárútjain, hogy lehessen azokon biztonsággal közlekedni.
Balesetmentesítés

- Az utak és a járdák téli síktalanítása nagyon fontos feladat számunkra, hiszen a téli közlekedésben a legtöbb baleset a síkos útfelületek miatt történik – fogalmazott a berettyóújfalui önkormányzat mûszaki fõelõadója, Demény Zsolt. Az utak hómentesítését Berettyóújfaluban szerzõdés alapján a Herpály Team Kft. végzi, amely a városban található összes utcában eltolja a havat 10 centimétert meghaladó vastagság esetén. A járdák esetében az ingatlantulajdonosé a feladat, a többi helyet, a város közterületeit, illetve a kerékpárutakat a közmunkásokkal tartják hómentesen – tájékoztatott. - Elõfordul, hogy figyelmeztetni kell az ingatlantulajdonosokat, de általában ez elég, azután el szokták végezni a munkát – mondta Demény Zsolt.

Biharkeresztesen sem gyakori a bírság, viszont az önkormányzat néha kénytelen alkalmazni: a határ menti településen vannak olyan ingatlanok, amelyek tulajdonosa Nagyváradon él, ezért mulasztja el a hómentesítést a porta elõtt. A községben egyébként kialakult „hagyománya” van a téli munkálatoknak. Mint azt Barabás Ferenc polgármester elmondta, saját kezelésû útjaikon az önkormányzat hóekéje dolgozik, a keresztezõdésekben homokszórással tesznek a jegesedés ellen. Egy másik kistraktor a parkolók és kerékpárutak tisztítását végzi. Az önkormányzat kft-je takarít az intézmények elõtt, a magánházak elõtti rendet pedig a közterület-felügyelõ figyeli.
Nem ijednek meg

Álmosdon minden területnek felelõse van, a téli idõszakban kialakult rend szerint hómentesítenek, kevéssé a hatalmi szó, inkább a rásegítés használ a hideg idõben – fogalmazott Köteles István polgármester.

- Kicsiny település vagyunk, ráadásul öreg a falu, közel 300 egyedül élõ idõs emberünk van. Ezért nagyon figyelnünk kell egymásra, ha szólnak, vagy úgy látjuk, akár hóeltakarításban is tudunk segíteni. Saját traktorunk tolólapáttal van felszerelve, amit egy traktoros végzettségû közmunkás vezet. Rajta kívül még 10 ember állandóan be van osztva a település fõbb csomópontjain, iskola, patika, keresztezõdés környékén – mondta a településvezetõ. Baj esetén a helyi téesz két nagy traktorja is bevethetõ, s olykor elõfordul, mint például tavaly Kokadon, hogy az álmosdi hótoló „menti” ki a mentõt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!