2024. május 5. Vasárnap, Györgyi.
 
Minden patikában lesz védõoltásForrás: Index
Utolsó módosítás: 2009-11-03 18:53:04
Szerdától azoknak a gyógyszertáraknak is szállítanak, amelyek nem rendeltek még H1N1 elleni vakcinát.

Minden patikában lesz nyitókészlet az új influenzavírus elleni oltóanyagból, így várhatóan megszûnnek az eladás körüli fennakadások - mondta az egészségügyi miniszter. A csomagokat szerdán kezdik el kiszállítani azokba a gyógyszertárakba is, amelyek még nem rendeltek vakcinát.

Az ország minden patikájába szállítanak a védõoltásból egy bizonyos mennyiséget, függetlenül attól, hogy a gyógyszertár rendelt-e az oltásból vagy sem. Az új eljárásrendrõl kedden tárgyalt Székely Tamás és az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) fõigazgatója.

A nyitókészlet a patika méretétõl függõen 20-40 adag oltóanyagot tartalmaz. A csomagokat szerdán kezdik kiszállítani. Ezzel megkönnyítik, hogy a lakosság hozzájusson az oltóanyaghoz, amelyet viszont továbbra is csak háziorvosi vény ellenében adhat ki a patikus.

Korábban az Indexnek kisebb patikák tulajdonosai arra panaszkodtak, nem éri meg nekik közel 40 ezer forintért megvenni a 20-as csomagot a vakcinából, mert nem biztos, hogy el is tudják adni mindet. Az új szabályok szerint most a patikák a készleteket bizományban kapják meg. Ha nem tudják eladni a csomagokat 30 napon belül, a megmaradt készeleteket visszaadhatják. Az eladott mennyiség után a számlát 30 nap után állítják ki, amely után 15 napos lesz a fizetési határidõ, mondta a miniszter. Ha a vakcina minden patikába megérkezik, visszaállítják a megrendeléses rendszert.

Az eddigi rend szerint a patika adta fel a rendelést a hozzá beérkezett igények alapján az EKI-nek, amely a vakcina raktározásával és forgalmazásával volt megbízva, s a megrendelt mennyiség 2-3 napos átfutással érkezett meg a gyógyszertárakba.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!