2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
Az éttermekben betartják a dohányzási tilalmat, a megállókban kevésbéForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-01-11 09:21:03
Éppen három éve lettek szigorúbbak a dohányzással kapcsolatos szabályok: zárt helyeken, illetve a megállókban nem lehet rágyújtani. Akkor hatalmas tiltakozást váltott ki a szigorítás, többen azt jósolták, hogy éttermek, kocsmák mennek majd csõdbe, és rengeteg alkalmazott kerülhet utcára. A vendéglõsök az M1 Híradónak most azt mondták: egyáltalán nem csökkent a forgalom.

Szinte egymást érik a kávézók Budapest belvárosában a Nagykörúton. Dohányozni egyikben sem lehet, de a legtöbb helyen találtak megoldást arra, hogy télen se fázzanak a cigarettázók. Fûtõtesteket helyeztek ki, illetve fóliasátrakat állítottak fel. Az itt dolgozók szerint emiatt a vendégkör sem alakult át.

A Híradó által megkérdezett üzletvezetõ azt mondta: a szigorítás nem érezhetõ a forgalmon, a vendégek könnyen megszokták az új szabályokat. Fehér Lajos hozzátette: „egy étteremben, ahol étel van, ital, ott tökéletes az, hogy nincs dohányzás.” A felmérések szerint amíg a vendéglátóhelyeken, illetve a munkahelyeken szinte maradéktalanul betartották a törvény elõírásait, addig a közterületeken még mindig sok a szabálysértés.

A fõváros forgalmasabb villamosmegállóiban szinte mindig lehet tilosban dohányzót látni. Ezeken a helyeken a közterület-felügyelet ellenõriz és büntet is, ha kell. Hermann Gábor szolgálati igazgató-helyettes elmondta: a legtöbb esetben a figyelmeztetés is elegendõ. „Amennyiben ez nem lehetséges, akkor 30 ezer forintig terjedõ egészségvédelmi helyszíni bírság kiszabására is van lehetõség.”

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat adatai alapján tavaly több mint 27 ezer egységet ellenõriztek országszerte. Bírságolásra mindössze 120 esetben volt szükség, ezekben összesen több mint 3 millió forint pénzbüntetést szabtak ki. Az ÁNTSZ a tervek szerint idén is folytatja az ellenõrzéseket.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!