2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Az akciós termékekre is ugyanolyan jótállás járForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-01-12 16:23:07
Alig kezdõdött el az év, máris óriási tömeg volt a bevásárlóközpontokban, megkezdõdtek ugyanis a karácsony utáni leértékelések. A kereskedõk szerint egyre többen vannak azok, akik tudatosan az akciós idõszakra halasztják az ajándékvásárlást. Közben a fogyasztóvédõk arra hívják fel a figyelmet, hogy a leértékelt cikkekre is ugyanolyan garancia vonatkozik, mint a teljes árúakra, ha nem azért akciózzák azokat, mert hibásak.

Óriási leértékeléseket ígérõ táblák sorakoznak az egyik budapesti bevásárlóközpont üzleteiben. Az üzletek között és a boltokban pedig hatalmas tömeg hömpölygött már az év második napján. Volt olyan, aki már korábban kinézett valamit, de inkább kivárt, hátha januárra leakciózzák a terméket.

A karácsonyi kiköltekezések után januárban és februárban vásárolnak a legkevesebbet az emberek, a kereskedõk ezért akciókkal igyekeznek becsábítani a vásárlókat.

Az egyik debreceni ruhaüzlet vezetõje azt mondta: egyre többen vannak olyanok, akik már a karácsonyi ajándékok beszerzésével is inkább megvárják az év eleji akciókat.

Ilyenkor minden kereskedõ megpróbálja kiárulni a termékeit, és ezért inkább leakciózza. Sõt! Van, aki a karácsonyi ajándékot inkább most veszi meg, mert kedvezményesebben jut hozzá – magyarázta Takácsné Bojtor Erika üzletvezetõ.

A kereskedelmi szövetség fõtitkára szerint azok, akik türelmesen kivárnak, spórolni is tudnak.

Elsõsorban a ruházati, mûszaki cikkek, nagy értékû tartós fogyasztási cikkek azok, amelyeket leáraznak a kereskedõk. Jó néhány milliárd forintot megtakarítanak a vásárlók ilyenkor – mutatott rá Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség fõtitkára.

Még mindig népszerûek a vásárlási utalványok, amelyeket jellemzõen szintén az év elsõ heteiben szokták felhasználni, hiszen ilyenkor ugyanannyiért akár több mindent is tudnak venni belõle.

Az internetes boltok is hatalmas hirdetésekben csábítják a vásárlókat. Van, ahol újévi, kedvezményes, 2015 forintos áron kínálják a termékeket, máshol pedig csökkentett, úgynevezett outlet áron lehet hozzájutni a mûszaki cikkekhez az év elsõ napjaiban.

A leértékelésekkel kapcsolatban fontos tudni, hogy az akciós termékekre is ugyanolyan jótállás jár, mint a teljes árúakra – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság kabinetvezetõje. Kathi Attila hozzátette: ez csak abban az esetben nincs így, ha a termék azért olcsóbb, mert hibás.

A leárazási idõszakban ugyanazok a szabályok vonatkoznak az utólagos reklamációra, mint hogyha teljes áron vásároltuk meg a termékeket. Semmiképpen sem szabad elfogadni azt a kereskedõi kifogást, hogy a leárazásra hivatkozva nem foglalkoznak adott esetben egy késõbbi fogyasztói kifogással – hangsúlyozta Kathi Attila.

Az év eleji roham várhatóan mindössze egy-két hétig tart ki. A vásárlók ugyanis ennyi idõ alatt csaknem az összes akciós cikket elkapkodják.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!