2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Fontos a hétvégi házak védelmeForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-18 09:19:54
A Hajdú-Bihar Megyei Rendõr-fõkapitányság Bûnmegelõzési Osztálya azt tanácsolja, hogy a hétvégi ház tulajdonosok a téli idõszakban vigyék biztonságosabb helyre értéktárgyaikat.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendõr-fõkapitányság járõrei folyamatosan és visszatérõen ellenõrzik a külterületi, hétvégi házas övezeteket, mert ezek a téli idõszakban ritkábban látogatottak, és épp ez az, ami vonzza a betörõket. A Debreceni Rendõrkapitányság rendõrei 2015. január 15-én járõröztek a Bayk András kertben, ahol azt ellenõrizték, hogy a hétvégi házak tulajdonosai sérelmére nem történt-e bûncselekmény, az ingatlanok sértetlen állapotúak-e.

A fokozott külterületi rendõri és polgárõri jelenlétnek köszönhetõen az elmúlt években Hajdú-Bihar megyében folyamatosan csökken a külterületi ingatlanok sérelmére elkövetett betörések száma, azonban továbbra is fontos a bûncselekmények megelõzésre fordítani a figyelmet.

Bár a külterületi ingatlanok védelmére nincs olyan általános érvényû jó tanács, de mégis a tulajdonos tehet a legtöbbet az áldozattá válás elkerülése érdekében azzal, ha megfogadja a legfontosabb rendõrségi bûnmegelõzési tanácsokat.

A külterületi ingatlanok jelentõs része a tulajdonosaik által õsztõl tavaszig ritkán látogatott, ezért az elkövetõk – a lebukás kisebb esélyének tudatában – ezeken a helyeken próbálnak értékeket szerezni. A betörõk többsége oda hatol be, ahol õt nem látják, ahol gyenge biztonsági rendszert tapasztal, ahol kevés munkával, rövid idõ alatt tud a lehetõ legnagyobb haszonra szert tenni, és ahol a legkisebb az elkövetéssel együtt járó lebukás kockázata. A betörõk általában elõre nem tudják, hogy a feltört ingatlanban milyen értéket találnak. Könnyen mozdítható és értékesíthetõ tárgyakat keresnek, mint mûszaki cikkeket, híradás-technikai berendezéseket, kerti kisgépeket, vagy az udvaron található hulladék vasakat.

Ahhoz, hogy a hétvégi ház tulajdonosa ne váljon bûncselekmény áldozatává a Hajdú-Bihar Megyei Rendõr-fõkapitányság Bûnmegelõzési Osztálya az alábbiak betartását tanácsolja:
Láthatóvá kell tenni az ingatlant (mozgásérzékelõs reflektort kell felszerelni).
Valamilyen elektronikus, vagy mechanikus vagyonvédelmi berendezéssel kell ellátni a hétvégi házat, ami megnehezíti az ingatlanba való bejutást. (Az ajtókon legyen legalább biztonsági zár, lehetõség szerint a nyílászárókon legyen rács. Amennyiben elkerülhetetlen, hogy hétvégi házban, pincében jelentõsebb érték maradjon, célszerû – értékarányosan – riasztóval is felszerelni az épületet és az ablakokra fémredõnyt felszerelni).
Amennyiben hosszabb idõre – különösen a téli idõszakban – felügyelet nélkül kell hagyni az ingatlant, akkor abból az értéktárgyakat (elektromos háztartási berendezések, mezõgazdasági kisgépek) biztonságosabb helyre kell vinni, azokat felügyelet mellett kell tárolni.
Szükséges, hogy a tulajdonos a téli idõszakban is alkalmanként kilátogasson a hétvégi házához, hogy ellenõrizze a területet, a kertkapuk és a ház nyílászáróinak érintetlenségét. Lehetõség szerint egyeztessenek a szomszédjaikkal: amennyiben kimennek a hétvégi házukhoz, a szomszéd telkét is ellenõrizzék, s egy másik alkalommal õ is tegye meg ezt az önökével!
Fontos, hogy a hétvégi házaikban tartott értékesebb tárgyaikról legyen leírásuk, listájuk, esetleg fényképük, mert ha mégis baj történne, a bûncselekmény eredményes felderítéséhez ezek rendõrség számára történõ átadásával nagyban hozzájárulnak!

Amennyiben a hétvégi házukhoz kiérkezve azt tapasztalják, hogy ott illetéktelen járt, sérelmükre vagyon elleni bûncselekmény történt, az eredményes felderítés érdekében hagyják a helyszínt érintetlenül és hívják azonnal rendõrséget a 112-es, vagy 107-es központi segélyhívó számok valamelyikén!

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!