2020. május 25. Hétfő, Orbán.
 
A gyenge forint ismét élénkíti a bevásárlóturizmustForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-18 11:16:56
A gyenge forint hatására ismét megélénkült a bevásárlóturizmus a határokhoz közel esõ településeken, fõleg Szlovákiából jönnek át vásárolni Magyarországra, míg az osztrák határ mentén kevésbé érzékelhetõ a forgalom növekedése - derül ki az MTI megyei tudósítóinak körképébõl.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye határ menti településein, de még Miskolcon is jószerivel hasonló a helyzet, mint egy évvel ezelõtt volt, Szlovákiából egyre többen járnak át eurójukat elkölteni, mivel a forint gyenge, a benzin és a gázolaj pedig lényegesen olcsóbb, mint a határ túloldalán. Az elmúlt év elején 316 forintot ért egy euró, és már akkor is sok szlovák állampolgár indult bevásárolni a határ menti magyar városokba, Ózdra, Sátoraljaújhelybe, de még a határtól hatvan kilométernyire lévõ Miskolc hipermarketjeibe is.

Most, hogy még több forintot kapnak pénzükért, még inkább megéri átjönni - mondták az MTI tudósítójának a miskolci Búza téri piacon szlovák rendszámú autóval érkezõk, akik azt is hozzátették: ha másért nem, de tankolni is érdemesebb Magyarországon, itt ugyanis kevéssel egy euró fölött van egy léter benzin ára, míg Szlovákiban ennél lényegesen többet kell fizetni érte.

Azt is elmondták a határ túloldalán élõk, hogy egyre gyakrabban figyelik az euró forintárfolyamának változását, és ha már 5-8 forinttal is többet kapnak eurójukért, indulnak pénzüket költeni a határhoz közeli magyar településekre, elsõsorban a hétvégéken, fõként élelmiszerekre, de még sörre is.

Megélénkült a szlovák rendszámú autók forgalma az elmúlt napokban Nógrád megye határ menti városaiban is, Salgótarjánban és Balassagyarmaton. Kereskedõk szerint a magas euróárfolyam és a szlovákiaihoz képest olcsóbb benzin miatt északi szomszédunkból most többen látogatnak vásárlási céllal Magyarországra.

Az autósok már azzal is nyernek literenként húsz-harminc forintot, ha az országhatár innensõ oldalán tankolnak, de a számukra kedvezõ euró/forint átváltási arány miatt az élelmiszeripari termékeket és egyes fogyasztási cikkeket is olcsóbban tudják megvenni Magyarországon. Salgótarjánban a városi piac és a hipermarketek forgalmának jelentõs részét biztosítják a Fülekrõl, Losoncról, Rimaszombatról bevásárolni érkezõ turisták, Nógrád megye nyugati nagyobb városában pedig a Nagykürtösrõl, Ipolyságról, illetve a környezõ határ menti falvakból érkezõk élénkítik a forgalmat.

Csach Gábor, Balassagyarmat alpolgármestere az MTI-nek elmondta: amikor 310 forint fölött váltják át az eurót, ugrásszerûen megnõ a Szlovákiából érkezõ, Balassagyarmaton vásárlók száma. Az alpolgármester megjegyezte: városukban ennek is köszönhetõen a 2014-es évben jelentõs bevételnövekedést értek el a kereskedelemmel, illetve szolgáltatással foglalkozó vállalkozások, ami az önkormányzatnak is kétszámjegyû helyi iparûzési adóbevétel-növekedést jelent.

A Szlovákiából dunai hidakon át megközelíthetõ Komárom és Esztergom 40-50 kilométerrõl is vonzza a szlovák vásárlókat - mondták az el az MTI-nek a két település üzleteiben.
Komáromban az egyik kereskedelmi lánc áruháza közvetlenül az Erzsébet-híd lábánál található, az üzlet parkolójában többségben vannak a szlovák rendszámú autók. Jelenlétük folyamatos, szinte független a forint/euró árfolyamtól, legfeljebb az figyelhetõ meg, ha az euró kiugróan erõs, nagyobb értékû bevásárlásokat végeznek.

A két város benzinkútjainál is állandó a szlovák ügyfelek forgalma, a kezelõk elmondták, még céges kártyával is átjárnak tankolni Magyarországra.

A komáromi gyógyfürdõ idegenforgalmi vezetõje, Molnár Gyöngyi szerint folyamatosan harminc százalékra tehetõ a Felvidékrõl érkezõ vendégek aránya. A révkomáromi lakcímkártyát bemutatók is megkapják a komáromiaknak járó kedvezményt, azaz száz forinttal olcsóbban válthatnak belépõjegyet.

Az osztrák határ mentén, Sopronban és Fertõdön nem érezhetõ az Ausztriából érkezõ vásárlók számának növekedése. Fertõdön az egyik határ menti benzinkúton például azt mondták, hogy Ausztriában még mindig olcsóbb tankolni, így inkább továbbra is az a jellemzõ, hogy a magyarok mennek oda és nem fordítva.

Horváth Vilmos, a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a városban a gyenge forint nem mozdítja meg az átlag osztrák vásárlókat, akiket igen, az pedig annyira kevés, hogy nem is mérhetõ. Ami jellemzõ, hogy az a tízezer magyar, aki kint dolgozik, ilyenkor váltja be a fizetésének egy részét, amibõl inkább a közüzemi számlákat fizeti be itthon, de a vásárlást még mindig Ausztriában intézi.

A Gyõri Árkád Üzletközpont igazgatója, Máté Richárd elmondta: náluk nem jellemzõ az osztrák bevásárlóturizmus, inkább Szlovákiából érkeznek a vevõk, arányuk átlagosan 5 százalékra tehetõ. Hozzátette, hogy egyelõre nem nõtt a forgalom, de amennyiben a forint pénteken is gyenge marad, biztos, hogy a hétvégén többen jönnek majd külföldrõl vásárolni.

A Zala megyei Lentiben 10-15 százalékos forgalombõvülést jelent, hogy gyengébb a forint és olcsóbb az üzemanyag, s ezen okok miatt több szlovén és osztrák polgár érkezik a városba - vélekedett egy helyi benzinkút üzemeltetõje. Németh Lajos az MTI érdeklõdésére arról számolt be, hogy miután Szlovéniában nagyjából még most is 400 forintba kerül egy liter 95-ös benzin, az ott élõknek érdemes 15-20 kilométert megtenniük Magyarországra, hogy itt tankolják tele autóikat. A töltõállomás, de akár a város üzleteinek forgalmából is az látszik, hogy Lentiben pénteken a vásárlók mintegy 20 százaléka külföldi, többségében szlovén és kisebb részben osztrák.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!