2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
Kevesebben kérik az influenza elleni oltástForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-23 10:31:07
Megyénkben a hajdúböszörményi járásban legaktívabb a vírus.

„A figyelõszolgálat keretében beérkezett adatok alapján Hajdú-Bihar megyében az elmúlt héten az influenzaszerû megbetegedések aránya már elérte a járványküszöb mértékét. A figyelõszolgálatba bevont 77 háziorvos 198 influenzás beteget jelentett” – tájékoztatott dr. Kohut Zsuzsa, a megyei népegészségügyi szakigazgatási szerv járványügyi osztályvezetõje. A vírus a hajdúböszörményi járásban a legaktívabb, míg a hajdúszoboszlóiban a legkevésbé. Az orvos arra számít, az elkövetkezõ hetekben emelkedik a megbetegedések száma. Megjegyezte, még nem késõ beadatni az influenza elleni védõoltást.

Dr. Mándi László hajdúhadházi háziorvos szerint egy hete észrevehetõen megnõtt az influenzás tünetekkel a rendelõbe érkezõ betegek száma, viszont úgy véli, még nem beszélhetünk járványról. Kiemelte, még nem késõ beadatni az influenza elleni védõoltást, ugyanis az két héten belül védettséget ad, amikor is elõre láthatóan a járvány tetõzni fog.

Praxisában az elmúlt tíz napban lényegesen megnõtt az influenzás tünetektõl szenvedõ betegek száma – mondta el dr. Szeszák Ferenc berettyóújfalui háziorvos, megjegyezve, hogy az elõzõ évekhez képest csökkent az oltási kedv. A szakember azzal magyarázza a csökkenõ oltási aktivitást, hogy két évvel ezelõtt a madárinfluenza pánik ideje alatt sokan igényelték a H1N1 elleni oltást, késõbb viszont nem volt valódi járvány.

Az orvos szerint a járvány terjedésének visszaszorításához két dolog szükséges. – Az oltással kialakul az egyéni védettség, ami segít, hogy elkerüljük a betegséget, vagy ha mégis utolér minket az influenza, könnyebben átvészeljük azt. Másrészt egy populáció átoltottsága lassíthatja a vírus terjedését – hangsúlyozta.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!