2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Influenza - Lendüljünk ellentámadásba!Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-26 13:01:42
Olvasóink az influenzáról kérdezték telefonos szakértõnket, dr. Gyõri Csilla orvos-természetgyógyászt pénteken.

Az elsõ telefoncsörgés elõtt az influenzával kapcsolatos általános információkkal látott el dr. Gyõri Csilla természetgyógyász.
Nincs külön gyógyszere

– Az influenza vírusbetegség, amely cseppfertõzéssel terjed. Ilyenkor számos kísérõ baktérium is van a levegõben, mely az influenzavírus által megbetegített szervezetet felülfertõzi. A vírusbetegségnek nincs specifikus gyógyszere, általában tüneti kezelést javasolnak. Ágynyugalom, lázcsillapítás, bõ folyadékfogyasztás. Csakis bakteriális fertõzõdés esetén van létjogosultsága az antibiotikumos kezelésnek – szögezte le.

Az orvos-természetgyógyász további tanácsa szerint a téli idõszakban oda kell figyelni az immunrendszer erõsítésére. Erre kiválóan alkalmas a bíbor kasvirág (Echinacea) tea, vagy cseppek, a grapefruitcseppek, a méz, a gyümölcsök, a mézes gyömbértea vagy a csipkebogyótea.
Szellõztetés, kézmosás

Telefonos szakértõnk nem tagadta meg higiénikus fõorvos voltát sem (hiszen a megyei kórházban e beosztásban dolgozik), arra is felhívta a figyelmet, hogy fontos a gyakori, nem hosszú ideig tartó, de intenzív szellõztetés és a kézhigiéné. Nagyon ajánlott vagy éppen kötelezõ, a szappanos kézmosás étkezés elõtt, mosdóhasználat után, és a tömegközlekedési eszközök használatát követõen, hazaérkezéskor is.

Még hozzátette:

– Azt se feledjük, hogy a testi egészségen kívül a lelki kiegyensúlyozottság is fontos immunrendszerünk megfelelõ, hatékony mûködéséhez.

 

Öt kérdés – öt válasz
77 éves vagyok, 18 évvel ezelõtt beoltottak influenza ellen december közepén. Karácsonyra totál beteg voltam, több héten át szenvedtem. Azóta inkább magam oldom meg. Jól teszem?


A fertõzések elleni védekezés módja lehet specifikus és aspecifikus. A specifikus a védõoltás. De akár oltatja magát, akár nem, nagyon fontos az aspecifikus védekezés. A fertõzést cseppfertõzés útján és kézzel szennyezett tárgyakat érintve lehet elkapni. A kézhigiéné és a zsúfolt terek elkerülése, a gyakori szellõztetés nagyon fontos. A fokhagyma, a méz, a gyömbér természetes immunerõsítõk. A lázcsillapítás hagyományos módon, ülõfürdõvel és lázcsillapító gyógyszerrel történhet, s fontos a bõ folyadékfogyasztás.

Idõs nõ vagyok, az érdekelne, hogy influenza esetén milyen lázcsillapítást ajánl a doktornõ.

Hûtõfürdõvel és tablettával. A bõ folyadékfogyasztáshoz magas C-vitamin-tartalma miatt ajánlom a csipkebogyóteát.

Háromgyermekes anya vagyok, a gyermekeim kora: öt hónapos, három- és hétéves. Mit tegyek, hogy megvédjem õket az influenzától?

A legkisebbet próbálja megkímélni attól, hogy másoktól elkapja a fertõzést, vagyis kerülje vele az olyan helyeket, ahol zárt térben sok ember van. A másik kettõnek D- és C-vitamin-bevitelt ajánlok, s ügyeljen arra, hogy bõven fogyasszanak folyadékot. Tudatosítsa bennük, hogy milyen fontos a helyes kézmosás akkor is, ha nem otthon vannak.

Falusi, 74 éves asszony vagyok, ide ritkán jár ki az orvos. Mit ajánl, mit tartsak a házi patikámban?

Immunerõsítõ cseppeket, Béres csepp, grapefruitcsepp, bíbor kasvirág, napi 1000 milligramm C-vitamin – s ha mégis elkapná a betegséget: lázcsillapító.

Idõs vidéki asszony létemre kérdem: mit ajánl orrfolyásra, melléküreg-gyulladásra?

Száraz, infralámpás melegítést. A párologtatásnál ugyanis a a megvastagodott nyálkahártya eldugul.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!