2024. április 27. Szombat, Zita.
 
A katasztrófavédelemhez kerülne a kéményseprésForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-01-27 10:31:58
Az önkormányzatoktól a katasztrófavédelem venné át novembertõl a kéményseprési közszolgáltatást egy a kormány honlapján szerdán megjelent törvénytervezet szerint.

A katasztrófavédelem a magánszemélyek tulajdonában lévõ ingatlanoknál, illetve a cégjegyzékbe be nem jegyzett egyéb ingatlanoknál végezné ezt a szolgáltatást. Azt a munkát, amely ezen a körön kívül esik, kéményseprõ-ipari szolgáltató is végezhetné.

A tervezet indoklása szerint a jelenlegi helyzet - amikor az önkormányzatok feladata ennek a szolgáltatásnak a megszervezése - az ellátásban bizonytalansággal jár, ami életveszélyes helyzeteket okozhat. Ezért a lakosság részére a kéményseprõ-ipari szolgáltatást közfeladatként - a szakmai érintettség miatt - a hivatásos katasztrófavédelmi szervnek indokolt a jövõben biztosítania.

A kémények ellenõrzését és tisztítását - ezt hívják szakzsargonban sormunkának, mivel megrendelés nélkül, a házakat sorra járva végzik - ingyen kell elvégezni. Ám ha a tulajdonosnak - használónak - felróhatóan maradt el a sormunka, akkor azt külön meg kell rendelni, és ekkor már pénzbe kerül. Ugyancsak fizetni kell az ellenõrzésért és tisztításért az idõszakos ellenõrzések közti idõben, amennyiben az szükségessé válik. Kéménytûz, illetve szén-monoxid-szivárgás esetén a katasztrófavédelem 24 órán belül mûszaki vizsgálatot végez.

A tervezet elõírja a szén-monoxid-érzékelõk ellenõrzését is ott, ahol felszerelésük kötelezõ. Ilyen helyek a közösségi épületek, továbbá az új építésû épületben a belsõ tér levegõjét használó, nyitott égésterû tüzelõberendezések helyiségei. Az érzékelõket az ingatlan használójának kell karbantartania a gyártó - illetve a forgalmazó - által meghatározott idõközönként, de legalább ötévente. Ezt a katasztrófavédelem ellenõrzi.

A Belügyminisztérium által készített törvénytervezetet január 29-éig lehet véleményezni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!