2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Ismét megszavazták a települési adót BalmazújvárosbanForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-29 15:52:41
Balmazújváros képviselõ-testülete szerdán megerõsítette korábbi rendeletét, amelyben január elsejétõl aranykoronánként évi 300 forint települési adót vetett ki a földekre - közölte a város polgármestere a döntés után az MTI-vel.

Veres Margit elmondta: a témát azért tûzték ismét napirendre, mert a gazdák a múlt héten demonstráción tiltakoztak a települési adó ellen és a mérséklését kérték.

Az önkormányzati képviselõk többsége elutasította a csökkentésre vonatkozó indítványt, a jelenlevõ 12-bõl 10-en szavaztak az eredeti rendeletre - tette hozzá.

Ugyanakkor külön határozatban rögzítette a testület, hogy a települési adóból befolyt összeg 20 százalékát a külterületi utak korszerûsítésére fordítják - tette hozzá a polgármester.

Csütörtökön fél pályán lezártak négy fõutat Balmazújvárosnál az általuk földadónak nevezett helyi adó bevezetése ellen tiltakozó gazdák, akik nehezményezték, hogy az új adó hektáronként 10 ezer forint többletterhet jelent évente.

A települési adó a földtulajdonból származó jövedelem 15-20 százalékát is kiteszi - mondta Szûcs Gergely, a demonstráció szervezõje akkor az MTI-nek.

Kifogásolták azt is, hogy az önkormányzat az adót elsõsorban a belterületi utak fejlesztésére, nem a dûlõk korszerûsítésére akarja fordítani.

Rózsa Péter ismert balmazújvárosi biogazdálkodó szerint "a földadó az elsõ lépés a föld elveszítéséhez". Magyarázatként hozzátette: amelyik gazda nem tudja fizetni, jelzálog kerül a földjére, ami késõbb a föld elvesztéséhez vezethet.

Rózsa Péter a szerdai döntés után az MTI-nek elmondta: szerették volna elérni, hogy az adót felére csökkentsék és a befolyt összeg felét fordítsák a külterületek fejlesztésére. Felindultan tette hozzá, hogy a képviselõ-testületi ülésen személyeskedõ vita alakult ki, pénzéhesnek nevezték és haszonelvûséggel vádolták a gazdákat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!