2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Bármerre repülhetnek a gépek a magyar légtérbenForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-02-07 18:06:18
Európában elsõként nálunk szûntek meg az légi útvonalak: ezzel nem csak kerozint takaríthatnak meg a légitársaságok, a gépek szén-dioxid-kibocsátás is jelentõsen csökken.

A magyar polgári légtér felügyeletét végzõ HungaroControl csütörtöktõl eltörölte a magyar légtérben az eddig használt légi útvonalakat. A változtatások nyomán a repülõgépek korlátozások nélkül repülhetnek a légtérben, amellyel 3 millió dollárt takaríthatnak meg a légitársaságok. Európában Magyarország az elsõ, ahol éltek ezzel a lehetõséggel.
A lehetõ legrövidebb úton szállnak a gépek

A HUFRA hungarian free route (szabad útvonal) nevû új forgalomszervezési koncepció lényege, hogy Magyarország légterében a ki- és belépõpontok között a lehetõ legrövidebb, töréspontok nélküli egyenes útvonalakon közlekedhetnek a repülõgépek, ezzel a légitársaságok mintegy 3 millió dollár értékû kerozint takaríthatnak meg évente, és 16 millió kilogrammal kevesebb szén-dioxid kerülhet a levegõbe.

A  HUFRA nem csak a légtérhasználók számára szolgál számos elõnnyel, de a léginavigációs szolgálat kapacitását is optimalizálja, és csökkenti az irányítók leterheltségét, ezzel közvetve hozzájárul a repülésbiztonság további növeléséhez.
Az egész unióban kötelezõ lesz

A légtér megnyitása az Európai Bizottság rendelete szerint minden tagállamra nézve kötelezõ, a végsõ határidõ 2022. január 1, ettõl kezdve minden 9 ezer méter feletti légtérben kötelezõ lesz az alkalmazása. Több államban már bevezették a eljárást, de azt csak idõbeli vagy térbeli korlátozás mellett alkalmazzák, a HungaroControl viszont idõ- és térbeli korlátozások nélkül teljesítette az elõírást.

Az Eurocontrol és a közép-európai funkcionális légtérblokk országai is követendõ példának tekintik a magyar léginavigációs szolgálat által kidolgozott megoldást. Jelezte, hogy az államhatárokon átívelõ free route mûködés technikai és operatív feltételeinek megteremtésérõl már tárgyalásokat folytatnak az osztrák és horvát, valamint a szlovén léginavigációs szolgálat vezetõivel.

A bevezetés elõtt több hetes gyakorlatsorozatot hajtottak végre a HungaroControl saját kutatás-fejlesztési központjában, és egyeztettek a magyar légteret jellemzõen használó húsz légitársaság szakembereivel is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!