2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Belvíz - Vízügy: 45 belvízvédelmi szakaszon van készültségForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-10 18:50:43
Tíz vízügyi igazgatóság területén 45 belvízvédelmi szakaszon van készültség, országosan mintegy 124 ezer hektárnyi terület van víz alatt - közölte az Országos Vízügyi Fõigazgatóság hétfõ délelõtt az MTI-vel.

A közlemény szerint országosan tizenegy belvízvédelmi szakaszon elsõ-, 33 szakaszon másod-, egy szakaszon pedig harmadfokú készültség van érvényben. A belvízzel elöntött terület hétfõ reggel országosan mintegy 124 ezer hektár volt, amelybõl több mint 65 ezer hektár vetés-szántó. A védekezésben több mint hétszáz ember vesz részt.

A legnagyobb elöntések továbbra is Csongrád, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyében vannak - írták.

A szegedi vízügyi igazgatóság mind a nyolc belvízvédelmi szakaszán mûködnek a szivattyútelepek. A szivattyúzások az igazgatóság teljes mûködési területét - Csongrád megye teljes területe, Békés és Bács-Kiskun megye egy-egy része, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megyében Öcsöd és Kunszentmárton térsége - mentesítik a megnövekedett vízmennyiségtõl. Az igazgatóság területén a belvízi elöntés 47 ezer hektár, ebbõl mintegy 26 ezer hektár vetés-szántó. A legnagyobb elöntött terület Csongrád megyében van, ahol több mint 37 ezer hektár van víz alatt.

A szegedi igazgatóság mûködési területén hétfõ reggelre - a délkeleti körzetek kivételével - 1-5 centiméter vastagságú hótakaró alakult ki, több helyen csak foltokban. Jelenleg az igazgatóság 157 dolgozója vesz részt a védekezésben.

A belvíz jobb levezethetõsége érdekében több csatornán kézzel szedik ki az uszadékot - jegyezték meg.

A gyulai vízügyi igazgatóságon az elöntött terület nagysága kis mértékben emelkedett, az jelenleg mintegy 14 ezer hektár, amelybõl több mint nyolcezer hektár vetés-szántó. Az igazgatóság mind a tíz belvízvédelmi szakaszán készültség van érvényben.

Az õrszolgálat nyomon követi az elöntött területek nagyságát, kezeli a vízkormányzó mûtárgyakat, olvassa a vízmércéket, gondoskodik a vízfolyást gátló akadályok eltávolításáról - tették hozzá.

A tájékoztatás szerint az elmúlt hétvégén a Tisza vízgyûjtõjén nem volt jelentõs csapadék. A Tisza-vízgyûjtõ hóvízkészlete alig változott, vasárnap 1,87 köbkilométer volt, az idõszaki sokéves átlag 60 százaléka. A Maros völgyében a hó mennyisége némileg növekedett, elérte a sokéves átlagot, a Körösök mentén továbbra is az átlag 40 százaléka. A meteorológiai elõrejelzés szerint hétfõn még várható kisebb havazás, majd a hét végéig száraz lesz az idõ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!