2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Szálló por - OKI: három településen egészségtelen a levegõForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-16 11:07:10
Vasárnapra három település levegõjét minõsítette egészségtelennek a szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI).

Az OKI térképén Putnokot, Sajószentpétert és Kazincbarcikát az egészségtelen levegõt jelzõ narancssárga színnel jelölték. Ezeken a településeken az arra érzékenyeknél légzõszervi tünetek jelentkezhetnek, a betegek panaszai súlyosbodhatnak, az asztmásoknak szükséges lehet az egyéni védõeszköz használata.

Emellett országszerte romlott a légszennyezettség. Az elõzõ napi kilenchez képest vasárnap már tizennégy települést jelöltek a kifogásolt levegõminõséget jelzõ zöld színnel. Ezek: Budapest, Sopron, Szombathely, Veszprém, Paks, Szentgotthárd, Vác, Dunaújváros, Szolnok, Szeged, Debrecen, Nyíregyháza, Miskolc és Oszlár.

A levegõ szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKI táblázata a légszennyezõ anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!