2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Kezdõdik az elszámolásForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-24 11:35:45
Március 1-jén megkezdõdik a devizahitelesek és a bankok közötti egyeztetés.

A törvény szerint a forint- és devizahitelesek, valamint a bankok közötti elszámolás során az adósok számára vissza kell fizetni a tisztességtelen kamatemelések és árfolyamrés miatti túlfizetéseket. Minden 2004. május 1. és 2014. július 19. között kötött forint- és devizahitel érintett. Kivételek is vannak, ezek a hitelkártyák, folyószámlahitelek, államilag kamattámogatott forinthitelek – tudtuk meg dr. Morvai Gábortól, a Pénzügyi Tanácsadó Irodahálózat vezetõjétõl.
Ki jár jól?

A szakértõ elmondta: az elszámolás azt jelenti, hogy a teljes törlesztést a kezdetektõl, hónapról–hónapra újra kell számolni, az MNB által megalkotott és ellenõrzött számítási módszerrel. Morvai Gábor szerint sokan felteszik most a kérdést, ki fog jól járni az elszámolással? Szerinte a válasz a tisztességtelen kamatemelések számán, mértékén, illetve az alkalmazott árfolyamrésen múlik. A szakértõ hangsúlyozta: már megszûnt szerzõdések esetén leghamarabb május második felében várhatunk pénzt a banktól. Ha még élõ szerzõdésünk van, vagy már felmondták és behajtás alatt van, a tartozás csökkenésére lehet számítani.
Tértivevényes levélben jön

A bankok március 1. és április 30. között a deviza alapú kölcsönök esetén küldik ki a leveleket, ezek közül a jelzálogkölcsönöket forintosítják is, majd augusztus 1. és szeptember 30. között a forinthitelesek és a deviza alapúnak nem minõsülõ szerzõdések lesznek soron. Mindkét esetben módosulhat a határidõ, mert a bankoknak volt lehetõségük pert indítani az állam ellen, hogy bebizonyítsák, nem voltak tisztességtelenek. Ezekben az esetekben a peres eljárás befejezését követõ 60. napig kell kiküldeni az elszámolást.
Vannak feladatok

Az elsõ és legfontosabb feladat, hogy jelentsük be a banknak a levelezési címünket, ha a banknál meglévõ címünk közben változott. (A bank annak küldi ki az elszámolást, akivel eddig is levelezett.) Akinek már megszûnt a szerzõdése, érdemes bejelentenie azt a számlaszámot, ahová a visszajáró összeg utalását kéri. Aki úgy gondolja, hogy érinti az elszámolás, kövesse a bankja honlapját, mert ott fogják közzétenni, ha valamennyi fogyasztóval elszámoltak. Ha mégsem érkezik meg a levél, a közzétételt követõ 60 napon belül írásbeli panasszal élhetünk a banknál – ismertette a Pénzügyi Tanácsadó Irodahálózat koordinátora.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!