2018. december 15. Szombat, Valér.
 
Növekedõ agrár- és vidékfejlesztési támogatásokForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-28 10:15:52
A kormányzat arra törekszik, hogy az agráriumban dolgozóknak stabil megélhetést biztosítson és az intézkedésekkel új, versenyképes béreket nyújtó munkahelyeket teremtsen - mondta Viski József, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési programokért felelõs helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten konferencián a tárca közleménye szerint.

A Miniszterelnökség Agrár-vidékfejlesztésért Felelõs Államtitkárságának tájékoztatása szerint "A jövõ agrárgazdasága - az agrárgazdaság jövõje" címmel rendezett konferencián a helyettes államtitkár a 2014-2020-as vidékfejlesztési politika új irányait mutatta be.

A program megvalósítására 2020-ig több mint 1200 milliárd forint fejlesztési forrás áll rendelkezésre. A program legfontosabb fejlesztési céljai közé tartozik a vidéki munkahelyek megõrzése és új munkahelyek teremtése a mezõgazdaságban, fõként az olyan munkaigényes ágazatokban, mint az állattenyésztés, zöldség- és gyümölcstermesztés, a kertészet vagy az élelmiszer-feldolgozás. A vidékfejlesztési program a kis- és közepes - fõként családi - gazdaságok támogatását helyezi elõtérbe, hiszen ezek a vállalkozások jelentõs munkahelyteremtõ képességgel rendelkeznek, és a legtöbb embert foglalkoztatják.

A kormány stratégiai célkitûzésként kezeli a klímaváltozásra történõ felkészülést is. Ezért ösztönzi a környezetkímélõ gazdálkodási módokat, a megújuló energiák használatát, az erdõterületek növelését és a minõségi, fenntartható erdõgazdálkodást. Kiemelten támogatja továbbá a vízgazdálkodási célú beruházásokat, az állattenyésztés és a kertészetek technológiafejlesztését, a kisméretû gabonatárolók létesítését és szárítók korszerûsítését.

Beruházásokra mintegy 460 milliárd, agrár-környezetvédelemre, valamint a klímaváltozás hatásainak csökkentésére 191, az ökológiai gazdálkodásra 63, állatjóléti támogatásokra 43, míg kockázatkezelési beruházásokra mintegy 30, a termelõi piacok támogatására várhatóan 26 milliárd forintot fordít a kormány 2020-ig.

A jelenlegi programozási idõszakban lényegesen egyszerûbbé, gyorsabbá és hatékonyabbá válik a pályázati rendszer, csökkentve a gazdálkodók adminisztrációs terheit. A kormány az új, hatékonyabb forráselosztást biztosító eljárásrenddel kívánja garantálni, hogy a rendelkezésre álló pénzösszegeket a kis- és közepes méretû gazdaságok minél kézzel foghatóbb módon és sikeresebben használják fel.

A Miniszterelnökség több fázisban döntött agrár-vidékfejlesztési jogcímrendeletek módosításáról. A rendeletek módosítása a gazdák egyértelmû támogatása, a rájuk nehezedõ teher és a szankciók csökkentése mellett hozzájárul a 2007-2013 közötti ciklusban lekötött, Európai Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) kifizetett pénzösszegek optimálisabb felhasználásához is - hívja fel a figyelmet a tájékoztatás.

Emellett 2020-ig a közvetlen kifizetéseknek, a vidékfejlesztési támogatásoknak és a "Még több munkahelyet a mezõgazdaságba!" programnak köszönhetõen a magyar vidék és a gazdatársadalom összességében mintegy 3761 milliárd forintra számíthat. Ez egészül ki a 180 milliárd forintos nemzeti forrással. Így megközelíti a 4000 milliárd forintot a magyar mezõgazdaságra, valamint agrár-vidékfejlesztésre fordítható összeg nagysága - olvasható az összegzésben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!