2024. május 6. Hétfő, Ivett, Frida.
 
Újinfluenza: Országos járvány vanForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-11-18 16:38:02
Elérte a járványküszöböt az újinfluenza gyanús megbetegedések száma, ezzel országos járvány van Magyarországon,...

mondta el az Országos Epidemiológiai Központ járványügyi fõosztályának vezetõje egy budapesti konferencián.

14,15 Országos járvány van

Elérte a járványküszöböt az újinfluenza gyanús megbetegedések száma, ezzel országos járvány van Magyarországon - jelentette be szerdán az országos tisztifõorvos. Falus Ferenc elmondta: a 46. héten 22 100 ember betegedett meg, elsõsorban Pest, Heves, Gyõr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben.

A betegek 29 százaléka gyermek, 43 százaléka 15 és 34 év közötti, 22 százaléka pedig 35-59 év közötti. Eddig 35 közoktatási intézményben történt közösségi fertõzés: 19 általános intézményben, 11 óvodában, 3 középiskolában és 2 általános és középiskolában. A közösségi fertõzések vizsgálata még zajlik, de 18 esetben már ki is mutatták az újinfluenza vírust. A közösségi megbetegdések 43 százaléka budapesti, 5-5 pedig Pest megyében és Fejér megyében történt. Arról nincs pontos információja az ÁNTSZ-nek, hogy szerdán hány intézményben van rendkívüli szünet a járvány miatt.

A 46. héten egyébként az egy héttel korábbi 86 helyett 162-en kerültek kórházba, 9-rõl 15-re nõtt az intenzív osztályon kezeltek száma és 6-ról 8-ra emelkedett a lélegeztetõ gépre kapcsoltak száma, újabb haláleset ugyanakkor nem történt. Falus Ferenc elmondta: eddig körülbelül 300 ezren estek át Magyarországon az újinfluenza betegségen és eddig egymillió embert oltottak be a vírus ellen, egyébként pedig négymillió vakcian áll rendelkezésre a veszélyeztetettek számára.

Falus Ferenc kérdésre válaszolva elmondta: az országos járvány kitörésével egyidõben bevezetnek egy kórházi jelentési rendszert. Az egészégügyi intézményeknek jelenteniük kell a megbetegedéseket és ezek alapján döntenek az esetleges látogatási tilalomról, az iskolabezárásokról, a tömegrendezvények korlátozásáról, vagy a betegfelvétel szüneteltetésérõl. Az országos tisztifõrvos elmondta: már készítik azt az ajánlást, amely nem ajánlja a mikulásünnepséget tartását a munkahelyeken.

Csohán Ágnes elmondta: a legfrissebb adatok szerint múlt héten 22 ezren fordultak influenzaszerû tünetekkel orvoshoz, a járványküszöb pedig heti 20 ezer megbetegedés. A legtöbb megbetegedés Pest megyében volt.

Várhatóan a járványszint elérését jelenti be szerdán kora délután tájékoztatót Falus Ferenc országos tisztifõorvos is a kormányszóvivõi tájékoztatón.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!