2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Buda-Cash - A Beva március 20-ig közzéteszi a kártalanítás részleteitForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-15 07:27:44
A Befektetõ-védelmi Alapnak (Beva) március 20-ig, jövõ hét péntekig kell közzétennie a felszámolás alatt lévõ Buda-Cash Brókerház ügyfeleinek kártalanítására vonatkozó részletes tájékoztatását - olvasható a Beva honlapján.

A tájékoztatóban a Beva meghatározza a kártalanítási igények bejelentésének elsõ napját, amely nem lehet késõbb, mint 2015. április 4.

A befektetõknek ezt követõen egy, a Beva honlapján is elérhetõ formanyomtatványon kell majd kérelmezniük a kártalanítást. A kitöltött kérelmet a Bevához kell eljuttatni, erre az igényérvényesítés elsõ napjától számított egy éven keresztül van lehetõségük a befektetõknek.

A Beva az elbírálás után haladéktalanul, de legkésõbb 90 napon belül fizeti ki a kártalanítást egy kijelölt bankon keresztül.

A Buda-Cash ügyben mintegy 13 ezer befektetõ lehet érintett, azt azonban még nem lehet tudni, hogy mekkora a befektetõi követelés, ezek mértékét a társaság felszámolója állapítja meg és egyezteti minden ügyféllel.

Feltételezhetõ, hogy a befektetõk vagyona nem tûnt el teljes egészében, így arra lehet számítani, hogy a kezelt értékpapír és pénz egy része a társaság számláin vagy külsõ alletétkezelõknél fellelhetõ. A meglévõ vagyont a felszámoló a befektetõk részére közvetlenül kiadja, az ezután még megmaradó hiány alapján fizet kártalanítást a Beva.

A Beva befektetõnként maximum 20 ezer euróig nyújthat kártalanítást, a Buda-Cash ügyfeleinek kártalanítási ügyében ez az összeghatár forintban 6 millió 105 ezer 400 forint.

A törvény szerint a hiányzó befektetés elsõ egymillió forintja után 100 százalékos összegû kártalanítás jár, azonban az egymilliót meghaladó rész után csak a követelés 90 százalékát fizetik ki.

Értékpapírok esetén az aktuális piaci árat figyelembe véve fizet a Beva kártalanítást, ezt a Buda-Cash felszámolásának kezdõ napját (2015. március 5.) megelõzõ 180 nap tõzsdei, illetve tõzsdén kívüli átlagárfolyama alapján állapítják meg. A devizában fennálló követelések esetén a felszámolás kezdõ idõpontjának napján érvényes MNB hivatalos devizaárfolyamon történik az átváltás.

A Beva jelenleg 13,1 milliárd forint kártalanításra kifizethetõ vagyonnal rendelkezik. Amennyiben ez nem lenne elegendõ, úgy rendkívüli befizetést rendelhet el a tagjainak, ez ebben az évben további 1,22 milliárd forintot jelenthet. Ezen túlmenõen a Beva kereskedelmi bankoktól hitelt vehet fel állami készfizetõ kezesség mellett. Az esetlegesen felvett hitelt a Beván keresztül az alap tagjainak kell visszafizetniük, az állam nem járul hozzá a Beva vagyonhoz.

A törvény szerint a Bevától nem kaphat kártalanítást költségvetési szerv, önkormányzat vagy állami tulajdonú társaság, továbbá intézményi befektetõket, befektetési szolgáltatókat sem kártalanít. Ki vannak zárva a kártalanításból a Buda-Cash tulajdonosai, vezetõi és munkavállalói, valamint ezek közeli hozzátartozói is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!