2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Marad a 20 ezer eurós Beva-kártalanításForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-15 08:00:28
A Befektetõ-védelmi Alap (Beva) továbbra is 20 ezer euróig kártalanítja a befektetõket, viszont elmarad az 1 millió forint felett kötelezõen vállalandó 10 százalékos önrész - egyebek mellett ezt tartalmazza a pénzügyi közvetítõrendszer fejlesztésének elõmozdítása érdekében elkészült törvénytervezet.

Amennyiben a Beva-ban lévõ összeg nem elegendõ a bajba jutott befektetõk kártalanítására, úgy az állam továbbra is készfizetõ kezességet vállal a szükséges többletre. Viszont új szabály, hogy az állami készfizetõ kezességvállalás mellett felvett kölcsön, illetve kibocsátott kötvény összegét az államháztartásért felelõs miniszter hagyja jóvá. Az állami kezességvállalásért a Beva-nak kezességvállalási díjat nem kell fizetnie.

Szintén a tõkepiaci törvény egészült ki azokkal a szabályokkal, amelyek a tõzsdei tevékenység kiszervezésérõl szólnak. Az a fõszabály, hogy minden olyan tevékenység kiszervezhetõ, amely nem szerepel a tõkepiaci törvényben. Emellett a kiszervezés nem eredményezheti a tõzsde vezetõ állású személyei hatáskörének átadását, továbbá nem eredményezhet változást az ügyfél és a tõzsde közötti szerzõdéses viszonyban és nem befolyásolhatja a tõzsdének az ügyfél felé fennálló kötelezettségei teljesítését.

A tervezet - szintén a tõkepiaci törvény kiegészítéseként - rögzíti, hogy kizárólag egymilliárd forint jegyzett tõkével rendelkezõ részvénytársaságnak adható központi értéktári tevékenységre engedély. Ez az elõírás erõsíti a piaci stabilitást, hiszen elõzetesen megszûri az engedélyért folyamodó potenciális intézmények körét. Emellett a tervezet óvadék képzését írja elõ. Ez azoknak az eseteknek a kezelésére szolgál, amikor az ügylet nem teljesül.

Az utóbbi idõben jelentõsen megszaporodott azoknak a – névértékkel nem rendelkezõ, törvényes fizetõeszköznek nem tekinthetõ – emlékérméknek a kereskedelmi forgalomban való elõfordulása, amelyek az MNB által kibocsátott – névértékkel rendelkezõ, törvényes fizetõeszköz funkcióval bíró – emlékérmékkel tematikájukban vagy képi megjelenésükben jelentõs hasonlóságot mutatnak, és így a laikus vásárlók által könnyen összetéveszthetõek.

A tervezet ezért úgy módosítja a jegybanktörvényt, hogy az megtiltja az olyan kereskedelmi gyakorlatot, amely az MNB-vel, az érmék gyártását és forgalmazását végzõ szervezettel, cégnevükkel vagy az érmékkel való összetévesztésre vezethet.

A jegybanktörvényt kiegészíti a tervezet azokkal az új jogosítványokkal, amelyeket a pénzügyi piacokba vetett bizalom helyreállítására kap meg az MNB. Ezek hatékonyabbá teszik a helyszíni ellenõrzést, így a jogsértéssel kapcsolatos bizonyítási eszközök felkutatását is.

Az új szabályok szerint a tulajdonos, illetve a helyszínen tartózkodó személyek akarata ellenére - vagy ezen személyek távollétében is - sor kerülhet lezárt terület, épület, helyiség felnyitására. A helyszíni ellenõrzés eredményes és biztonságos lefolytatására a rendõrség közremûködése is igényelhetõ.

Az ilyen helyszíni ellenõrzésre azonban csak elõzetes bírói engedéllyel kerülhet sor.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!