2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Csökkent a belvízzel elöntött területForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-18 09:19:56
Legalább 5-10 milliméterrel nõtt a talajok felsõ egy méteres rétegének vízhiánya.

Március második hetében is az átlagosnál kevesebb csapadék hullott Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén, miközben továbbra is 1-2 fokkal a megszokott felett alakult a középhõmérséklet.
Elpárolgott

Csupán az idõszak közepén fordult elõ a térségben kisebb esõ, záporesõ, egyébként folytatódott a száraz idõjárás. A lehullott csapadék mennyisége sehol sem haladta meg az öt millimétert, jellemzõen 1-2 milliméter között alakult a heti csapadékösszeg. A megnövekedett párolgás okán e csekély mennyiségû csapadék mellett legalább 5-10 milliméterrel nõtt a talajok felsõ egy méteres rétegének vízhiánya. A szabadföldi vízkapacitás eléréséhez a teljes réteget tekintve sok helyen 40-60 milliméternyi csapadékra lenne még szükség. Emellett különösen Hajdú-Bihar megye déli területein jelentkeznek többfelé kisebb-nagyobb belvízfoltok.
Melegebb volt

Az érintett térségekben a belvízzel elöntött területek nagyságát jelentõsen csökkentette a sokéves átlagnál magasabb hõmérséklet, illetve az azzal járó, immár jelentékeny mértékû napi párolgás. A hét során a napi középhõmérsékletek átlaga 5,5-6,5 °C volt, ez mintegy 2 fokkal múlta felül az ilyenkor megszokott értékeket. Fagy jellemzõen az idõszak elején és legvégén fordult elõ, a leghidegebb hajnalokon -4–-6 fok közé süllyedt a hõmérõ higanyszála. Összességében 3-5 napon regisztráltunk Kelet-Magyarország területén fagypont alatti hõmérsékletet. A napi csúcsérték a hét elején és legvégén 12-17, a közbensõ, hûvösebb napokon 5-10 fok között alakult.
Fagypont fölött

A talaj hõmérséklete a felszín közelében sem csökkent tartósan fagypont közelébe vagy az alá. A tavaszi magvetések szempontjából lényeges 3-8 cm-es rétegben általában 4-7 fok között ingadozott a hõmérséklet. A gabonafélék és kis hõigényû növények csírázáshoz tehát általában optimálisak az idõjárási feltételek, a talajelõkészítési-, vetési- és egyéb mezõgazdasági munkákat pedig legfeljebb átmenetileg akadályozta a csapadékos, vagy esetenként szeles idõ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!