2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Ezer óvodában kampányolnakForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-18 19:16:18
A bárányhimlõ következményeinek megelõzésére figyelmeztet a „Védõoltással a Bárányhimlõ Ellen” program.

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE) is támogatja azt a kampányt, melyben óvodapedagógusok és szülõk kapnak tájékoztatást a még ma is gyakran ártalmatlannak tartott betegségrõl. A HGYE portálunkhoz is eljuttatott közleménye szerint a kampány elindítása idõszerû, hiszen 2015 elsõ heteiben tavalyhoz képest is jelentõsen nõtt a hazai bárányhimlõs megbetegedések száma; januárban és februárban 7000 esetet regisztráltak.

Magyarországon a bárányhimlõ a leggyakoribb bejelentett fertõzõ betegség. Az Országos Epidemiológiai Központ adatai alapján a 3–5 évesek között a leggyakoribb a megjelenése, de az óvodáskor végére a gyermekek közel 90%-a átesik rajta. A rendkívül ragályos bárányhimlõt a cseppfertõzéssel is terjedõ varicella vírus okozza. A beteg már a lappangási idõ végén, a tünetek megjelenése elõtt fertõz, ezért a bárányhimlõ megjelenése a közösségben könnyen járvány kialakulásához vezet. A kór az esetek többségében enyhe lefolyású, de a betegek mintegy 2–6%-ánál szövõdményeket – bakteriális fertõzést, agyvelõgyulladást, tüdõgyulladást, neurológiai elváltozásokat – okozhat, és ritkán halálos kimenetelû is lehet.

– Bölcsõdébe, óvodába kerülve szinte mindegyik beoltatlan gyermek megkapja a betegséget, ami gyorsan járványok kialakulásához vezethet. Azokban a praxisokban, ahol magas a bárányhimlõ elleni átoltottság, szinte teljesen megszûnt, vagy évi egy-két esetre csökkent a megbetegedések száma. A megfelelõen beadott bárányhimlõ elleni védõoltás a betegség és a veszélyes szövõdmények elleni védekezés leghatékonyabb eszköze – mutatott rá dr. Muzsay Géza, a HGYE alelnöke.

A szakember szerint lehetõleg egyéves kor után ajánlott beoltani a kicsit. A két adagból álló oltás 9 hónapos kortól elérhetõ, de az ajánlások szerint a legideálisabb a gyermekeknek 16–18 hónapos korban beadatni.
Tények és tévhitek

A megelõzés hatékonyságát hátráltatják a betegséggel kapcsolatban elterjedt tévhitek. Ilyen tévhit, hogy védõoltás helyett érdemes „természetes védettséget szerezni”, azaz gyermekkorban átesni a betegségen. Nem igaz az sem, hogy a beoltott a gyermekek felnõttként lesznek betegek, illetve az is tévedés, hogy szoptatás alatt nem kaphatják meg a védõoltást a kismamák. Fontos tudni, hogy a betegség bizonyítottan nem csak immunhiányos gyermekekre veszélyes, hanem teljesen egészséges gyermekeknél is felléphet szövõdmény.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!