2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Milliókkal végez évente a TBCForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-25 19:55:36
Jóllehet a tuberkulózis hazánkban már nem népbetegség, a baktériumok által okozott halálos megbetegedések között világszerte még ma is elsõ.

A TBC cseppfertõzéssel terjedõ krónikus megbetegedés. Hazánkban a múlt század elején még népbetegség volt, a lakosság nyolcvan százaléka szenvedett benne, mára azonban az alacsonyan fertõzött országok közé kerültünk. A kór fõ tünetei egyebek mellett a tartós, elhúzódó köhögés, a hõemelkedés, a gyengeség, a fogyás, a nehézlégzés és az akár véres köpet. Ilyenkor mindenképp szükséges orvoshoz fordulni, és a mellkasröntgent valamint laborvizsgálatot végeztetni.

Míg 1970-ben 82 ezer volt hazánkban a TBC-sek száma, 1980-ban 15 ezer, 1990-ben 11 ezer, 2000-ben 3 ezer és 2010-ben 1200. A statisztikákból kitûnik, hogy a tüdõszûrõ állomások kiépítése és hatékony mûködése nagymértékben visszaszorította a betegséget.

- Napjainkban a megbetegedések száma ugyan csökken, ám a nagyobb fertõzöttségû fejlõdõ országokból a bevándorlók újra behurcolhatják a betegséget. A tuberkulózis sokszor a HIV-fertõzéssel együtt „halálos párost” alkotva terjed. A kór újraéledését az is segíti, hogy a Mycobacterium tuberculosis nevû kórokozó ellenállóvá vált, „hozzászokott” a kezelésénél alkalmazott gyógyszerekhez, ezért a tabletták sok esetben már nem hatékonyak – véli Szilasi Mária tüdõgyógyász professzor. A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Tüdõgyógyászati Klinikájának igazgatója a március 24-i TBC világnap kapcsán azt is hozzátette, hogy az egészséges, megfelelõ ellenálló képességû szervezetet azonban nehezen teríti le a betegség.

2013-ban 9 millió ember betegedett meg világszerte TBC-ben, és közülük 1,5 millióan haltak bele a kórba az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint. 1990 és 2013 között a betegség halálozási rátája 45 százalékkal csökkent. Becslések szerint 2000-2013 között 37 millió ember életét mentették meg a tuberkulózis diagnózisának felállításával és kezelésével. A világszervezet álláspontja szerint a betegek száma ugyan lassan, de csökkenõ tendenciát mutat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!