2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Emmi: az utóbbi öt évben folyamatos csökken Magyarországon a TBC-s megbetegedések számaForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-26 16:50:06
Az utóbbi öt évben folyamatos csökken Magyarországon a TBC-megbetegedések száma – írta az Emberi Erõforrások Minisztériuma (Emmi) kedden, a tuberkulózis világnapján az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az egészségügyi államtitkárság közleménye szerint változatlan trend mellett “Magyarországon reálisnak tekinthetõ a WHO által kitûzött cél, melynek értelmében megszüntethetõek a TBC-megbetegedések 2035-ig (kevesebb mint 10 beteg egymillió lakosonként)”.

Mint kiemelték: az egészségügyi ágazatvezetés, a hatóságok, az egészségügyi intézmények és a civil szervezetek széles körû összefogásának és együttmûködésének eredményeképpen sikeres a TBC visszaszorítása.

A cél az eddig elért eredmények további javítása. 2014-ben egymillió lakosra vetítve kevesebb, mint 100 volt az új TBC-s megbetegedések száma. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon tíz százaléknál is nagyobb arányú a megbetegedések éves csökkenése, míg Európában ez átlagosan csak öt százalék. Így Magyarország már azon országok közé tartozik, ahol a TBC- megbetegedések elõfordulása ritka.

Az egészségügyi államtitkárság felhívta a figyelmet arra is, hogy a TBC-s megbetegedések aránya egyes szomszédos országokban rendkívül magas, és az illegális bevándorlók által okozott megbetegedések – a nyugati országokhoz hasonlóan – további kihívások elé állítja Magyarországot.

Ezért a magyarországi megbetegedések számának további csökkenéséhez meg kell tartani az eddig bevált gyakorlatokat, fejleszteni kell a betegség felfedezésére alkalmas módszereket, és válaszolni kell az új kihívásokra, mint például a bevándorlók célzott szûrése – írta az egészségügyi államtitkárság.

Az egészségügyi államtitkárság az elért eredmények megõrzését és további javítását kiemelt prioritásként kezeli. A következõ idõszakra vonatkozó feladatokat az “Egészséges Magyarország 2014-2020″ egészségügyi ágazati stratégiában megfogalmazott célokhoz kapcsolódó, jelenleg elõkészítés alatt álló szakpolitikai program tartalmazza majd, melynek szakmai és társadalmi egyeztetése a közeljövõben indul – tették hozzá.

Március 24-én, a tuberkulózis világnapján Robert Kochra emlékezünk, aki 1884-ben elsõként azonosította a tuberkulózist okozó mikrobaktériumot – olvasható az egészségügyi államtitkárság közleményében.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!