2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Buda-Cash/Quaestor – Fõügyészség: minden Buda-Cash-károsultat kártalaníthatnakForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-29 13:29:40
Mintegy 68 milliárd forint értékû vagyont sikerült biztosítani a Buda-Cash-ügyben, így remény van arra, hogy minden károsultat kártalanítani lehet – tájékoztatta a fõvárosi fõügyész pénteken az MTI-t. Közölte: a Buda-Cash- és a Quaestor-ügyben a megfeszített munka eredményeként két hét alatt sikerült eljutni a gyanúsításig.

Ibolya Tibor közleményében az áll: a Buda-Cash-ügyben a Készenléti Rendõrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a fõügyészség felügyelete mellett sikeres vagyonbiztosítási intézkedéseket tett. Az eddig feltárt, mintegy 62 milliárd forint összesített kárérték mellett ugyanis hozzávetõleg 68 milliárd forint értékû vagyont sikerült biztosítani ingatlanok, üzletrészek, bankszámlák, ingóságok és készpénz formájában.

Így remény van arra, hogy az eljárás sikeres befejezõdésével a károsultakat kártalanítani lehessen – írta a fõvárosi fõügyész.

Felidézte: az NNI február 23-án rendelt el nyomozást a Buda-Cash ügyben a Magyar Nemzeti Bank alelnökének feljelentése alapján. A gyanúsítotti kihallgatásokra és õrizetbe vételekre március 9-én került sor, különösen jelentõs kárt okozó csalás bûntette és más bûncselekmények megalapozott gyanúja miatt. “Így rövid idõ alatt, törvényes, szakszerû és idõszerû nyomozás eredményeként sikerült beszerezni a konkrét emberekkel szembeni megalapozott gyanú közléséhez szükséges bizonyítékokat” – hangsúlyozta Ibolya Tibor.

Szintén két hét telt el a Quaestor-ügyben a nyomozás március 11-ei elindítása és aközött, hogy az NNI csütörtökön három embert gyanúsítottként hallgatott ki, majd õrizetbe vette õket üzletszerûen elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás bûntette és más bûncselekmény megalapozott gyanúja miatt.

A gyanúsítottak panasszal éltek a gyanúsítással szemben, a panaszokat a Fõvárosi Fõügyészség bírálja el – tette hozzá a fõügyész.

A nyomozást kezdettõl fogva fokozott ügyészi felügyelet mellett folytatták, majd a fõvárosi fõügyész egy három ügyészbõl álló ügyfeldolgozó csoportot alakított. A nyomozó hatóságon belül a brókerügyek vizsgálatára szintén többtagú nyomozócsoport alakult – tette hozzá Ibolya Tibor.

A közlemény szerint a fõügyészség és az NNI – a Magyar Nemzeti Bank munkatársaival együtt – a nyomozás kezdetétõl fogva szorosan együttmûködött.

Folyamatban vannak a vagyoni jellegû kényszerintézkedések: “a vagyonelkobzás alá esõ dolgok biztosítása érdekében” az NNI ebben az ügyben is vagyon-visszaszerzési eljárást indított, és ennek keretében ingatlanokat, üzletrészeket és ingóságokat foglalt le.

A Fõvárosi Törvényszék csütörtökön azt közölte, hogy a Buda-Cash-ügyben érintett három ember jogerõsen elõzetes letartóztatásban marad. A rendõrség korábban tíz embert állított elõ, egyet tanúként, kilencet gyanúsítottként hallgattak ki.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!