2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
Võlegény a szoknya alattForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-30 09:48:55
A falu legnagyobb rendezvényét idén sem hagyták ki a mulatni vágyók: az érdeklõdés most is nagy volt.

A võfélytalálkozón közel ötszázan szórakoztak, mulattak március 21-én. A környezõ településekrõl, az ország több pontjáról és a határon túlról is érkeztek vendégek.

A Magyar-Román Lakodalmas és Võfélytalálkozó a nyolcadik évét számlálja, minden évben a Román Nemzetiségi és a Pocsaj Nagyközségi Önkormányzat közösen szervezi.
A köszöntõk, mûsorszámok

A võfélyek az ország több pontjáról érkeztek, szórakoztató mûsoruk mindenkinek tetszett. A délelõtti gyülekezõ után elbúcsúztatták a fiatal võlegényt, majd a tájházhoz indultak kikérni a menyasszonyt. Itt csak többszöri próbálkozás után adták ki az igazit – az álmenyasszonyok közül egy sem tetszett a võlegénynek – akit persze a szülei is csak sûrû könnyhullatás után engedtek útjára.

Visszafelé a lagzis házhoz már a násznép is víg volt: a szép ara megtalálása után már csak az esti vigalom volt hátra. A lakodalmas házhoz visszatérve már az ekkorára megéhezett násznépet sült hurkával, kolbásszal kínálták, akik jóízûen el is fogyasztották ezeket az étkeket. A võfélyek a fiatal párt vicceikkel zavarba hozták: az új párnak sós kenyérrel kellett egymást megetetniük, az újdonsült férjnek pedig az új asszony szoknyája alá kellett bújnia.

Az est házigazdája, Mazsu Jenõné, a Román Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, és Kecskés Gyula polgármester köszöntõjükben elmondták, hogy az évrõl évre megrendezett találkozót mindig izgalommal várják. Nagy örömmel tölti el õket, hogy sokan eljönnek, a falu legnagyobb rendezvényére még a határon túlról is a szórakozás, kikapcsolódás és hagyományõrzés céljából. Amikor megtelt a terem, kezdõdött a mûsor. Természetesen nem csak a fõszereplõké, a võfélyeké volt a terep ezen az estén: népdalkörök, szólóénekek, néptáncok is voltak a repertoárban.

Az étel-ital köszöntõk után a finom vacsorát a fiatalok, szorgos kezek szolgálták fel: mindenki megnyalhatta a tíz ujját a csigaleves, pörköltek és töltött káposzta után.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!