2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Közlemény – NAV: Háztartási munka szabályosanForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-17 09:20:13
Háztartási munka a természetes személy (és háztartásában vele együtt élõ személyek, és közeli hozzátartozói) részére végzett lakástakarítás, fõzés, mosás, vasalás, gyermekek felügyelete, házi tanítás, otthoni gondozás és ápolás, házvezetés, kertgondozás.

Ha valaki háztartási alkalmazottat szeretne foglalkoztatni, azt a munkavégzés megkezdése elõtt telefonon (185-ös telefonszámon), vagy elektronikusan (ügyfélkapun keresztül) be kell jelenteni. Elektronikus bejelentés esetén a 15T1043H nyomtatványt kell kitölteni és elküldeni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz.

A bejelentõ vagy a háztartási alkalmazott adatainak téves közlése, illetve a munkavégzés meghiúsulása esetén, a bejelentést módosítani és visszavonni is lehet, melyekre a bejelentést követõ 24 órán belül van lehetõség.

Minden háztartási alkalmazott után havi 1000 forint regisztrációs díjat kell fizetni, amit csekken, banki átutalással vagy a NAV ügyfélszolgálatain bankkártyával lehet teljesíteni. Egyéb adó- és járulékfizetési kötelezettség a kifizetéssel összefüggésben sem a foglalkoztatót, sem az alkalmazottat nem terheli.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a háztartási alkalmazott – ha valamilyen jogcímen nem jogosult egészségügyi szolgáltatásra – köteles egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni.

Amennyiben a témával kapcsolatban további kérdése merülne fel, akkor a 40/42-42-42-es telefonszámon ügyintézõink készséggel állnak rendelkezésére.

- dr. Körtvélyesi Zsuzsanna, Nemzeti Adó- és Vámhivatal sajtóreferens, fõosztályvezetõ -

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!