2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
A gazdag múltra emlékeztekForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-20 10:32:26
A polgármester emlékezett, köszönetet mondva a fejlõdéséért áldozatokat vállalóknak.

Az 1901-ben a vagyonát végrendeletében a településre hagyományozó Kállay László földbirtokos lakóházából kialakított tájházban lelt végleges otthonra az egykori kuriális nemesi község múltját bemutató helytörténeti gyûjtemény. A tájház falán felavatták azt az emléktáblát, amely az egykori alapítványtevõ, kisdedóvó és aggmenház létesítõ Kállay László emlékét hirdeti.

236 évvel ezelõtt – 1779. április 14-én – Földes pert nyert Szabolcs vármegyével szemben, így visszaszerezte a korábban elvitatott törvényhatósági, községi helyhatósági jogkörét. A tizenöt évig húzódó pert záró Községi Szabályrendelet a XIX. század második feléig biztosította a község rendezett tanácsú közigazgatási szervezetét, valamint nemes és nem nemes lakóinak egyenjogúságát. E történelmi napra, 1991 óta, április 14-én, Földes Napjaként emlékezik a lakosság.

A Karácsony Sándor Általános Iskola és Mûvészeti Iskola a falu ünnepére készülve emlékhét keretében rendezvények sokaságával emlékezett az egykor nemesi község múltjára. Megnyitották a második alkalommal megrendezett amatõr alkotómûvészeti kiállítást. Kedden délután a községházán ünnepi képviselõ testületi ülést tartottak. A ma már történelemmé lett napra, az itt élõk összetartozásának ünnepére, Jeneiné dr. Egri Izabella polgármester emlékezett, köszönetet mondva a fejlõdéséért áldozatokat vállalóknak.

Felidézte a település nyolcszáz esztendõs múltját, majd átadta a község közéletében végzett áldozatos tevékenység elismerését jelképezõ Kállay László díjat Nagy Ferencnek. Ráróprogramként a Csokonai Színház mûvészei színes mûsorral köszöntötték az ünneplõ települést.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!