2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Folytatódhat az ipar bõvüléseForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-04-20 11:28:12
A Takarékbank elemzõje közel 7, az Erste Banké 6 százalékos növekedésre számít idén. Az NGM azt emelte ki, hogy másfél éve folyamatosan nõ az ipari termelés.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank elemzõje az MTI-nek elmondta: a februári adat megerõsítette, hogy idén tovább folytatódhat az ipari termelés növekedése. Ennek elsõdleges motorja a jármûgyártás maradhat. Az elemzõ szerint 2015-ben 6 százalékkal nõhet a kibocsátás, ha a január-februári trend folytatódik. Kitért arra, hogy a termelésnek nagyjából 30 százalékát adja az autóipar, de a többi alcsoportban is növekedés kezd kibontakozni. Ezek egyenlõre elmaradnak attól a szinttõl, ami az ipar kiegyensúlyozott szerkezetét jelentené - jelezte. Az ipari rendelésállományon belül februrában az új rendelések állománya kissé csökkent éves összevetésben, de szerinte az egyszeri adatból nem kell messzemenõ következtetést levonni.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzõje MTI-hez eljuttatott kommentárjában kifejtette: tavaly összesen 7,6 százalékkal bõvült az ipar kibocsátása, idén pedig egyes ágazatokban folytatódhat a kapacitások felfutása, illetve jobb kihasználása, így közel 7 százalékos ipari termelésnövekedésre számít. Hozzátette: az újra emelkedõ ipari bizalmi indexek, az új megrendelések és a rendelésállomány alakulása továbbra is élénk dinamikát támasztanak alá. Az év elsõ hónapjaiban a Suzuki modellváltása adhat új lendületet, míg a kapacitások felfutása és további, új kapacitások üzembe helyezése, valamint a jelentõsen bõvülõ feldolgozóipari beruházások miatt továbbra is az ipari termelés dinamikus bõvülésére számít. A belsõ és külsõ kereslet javulása szintén az ipari termelés élénkülését támogathatja. Az év második felében pedig a tavalyi alacsony bázis miatt kissé élénkülhet az ipari termelés dinamikája - közölte.

Az NGM közleménye szerint az ágazat teljesítménye sorozatban 18. hónapja erõsödik, és a további növekedést vetíti elõre az is, hogy az összes rendelésállomány 20 százalékkal emelkedett egy év alatt. A bõvülés kiegyensúlyozottságát számos tényezõ mutatja a tárca szerint: az ipari termelés majdnem minden régióban nõtt, a feldolgozóipar 13 alága közül tízben termelésbõvülést mértek, emellett mind a hazai, mind a külföldi eladásai nõttek az ágazatnak. Mint írták, a hazai ipar teljesítményén túl az elmúlt idõszak kiemelkedõ eredményei közé tartozik egyebek mellett a külkereskedelmi forgalom, a beruházások, a kiskereskedelem és az építõipar bõvülése is. Az ipar teljesítménye nagymértékben támogatja a gazdasági növekedést, ezért a kormány célja továbbra is az, hogy a következõ években tovább erõsítse Magyarországon az ipari termelést, és aktív iparpolitikával, az újraiparosítás folytatásával támogassa a magyar gazdaság jó teljesítményét - olvasható a közleményben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!