2024. május 6. Hétfő, Ivett, Frida.
 
Felkészülten várják a telet Hajdú-BiharbanForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-11-27 14:27:45
Összesen 47 munkagéppel várja a havas téli napokat a megyében a Magyar Közút Zrt.

Bár a mostani enyhe idõjárás miatt még nagyon távolinak tûnik a havazás, a megyei útjainak megtisztításáért és síktalanításáért felelõs Magyar Közút Nonprofit Zrt. már két hete befejezte a téli felkészülést, amirõl Kiss István regionális összekötõ adott tájékoztatást.

Eszerint a Hajdú-Biharban érintett 1545,5 kilométernyi utat 3 csoportba sorolták. Elsõbbséget élveznek az úgynevezett õrjáratos 1-2, illetve néhány 3 számjegyû utak, melyekbõl 545 kilométer található a megyében, és azok alkotják, melyek állapotát a zrt. munkatársai rendszeresen ellenõrzik, szükség szerint pedig a teljes hosszúkban elvégzik a síktalanításukat.

A rayonosnak nevezett alsóbbrendû utak állapotát az útellenõrökön kívül csak a kritikus idõszakban vizsgálják, és csupán a veszélyes részeket, például kanyarokat síktalanítják. A harmadik csoportba a „fehér utak” tartoznak, ezeken csak egy gépkocsinyi szélességben végeznek hóeltakarítást, ha már az elõzõ 2 kategóriába soroltakat megtisztították.

A tájékoztatón elhangzott: átlagos télre számítva a megyében a sóigény 9600 tonna, ebbõl már 6500 készleten van. Egyéb szóróanyagból 364 tonna, kálciumkloridból pedig 15,7 tonna áll a megyei igazgatóság üzemmérnökségeinek a rendelkezésére. Ami a gépparkot illeti: 22 ekével szerelt szórógép, 1 önjáró hómaró, 4 adapterrel felszerelt hómaró, 8 rakodógép, 3 gréder és 9 bérelt, ekével ellátott szórógép várja a havas napokat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!