2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Módosult az oktatási intézmények mûködésérõl szóló miniszteri rendeletForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-24 08:44:48
Módosult az oktatási intézmények mûködésérõl szóló miniszteri rendelet, a Magyar Közlöny keddi számában megjelent változtatások alapján a jegyzõ bejelentésre vagy hivatalból elrendeli az óvodai nevelésben való részvételt, ha a szülõ nem tesz eleget ilyen irányú kötelességének. Rögzítették a hat és nyolc évfolyamos gimnáziumok indításának feltételeit és a pedagógusok szakmai ellenõrzésének szabályait is.

Az emberi erõforrások miniszterének rendelete szerint a jegyzõ az óvodakötelesekrõl vezetett nyilvántartást március elsejéig megküldi a kötelezõ felvételt biztosító óvoda vezetõjének. A szülõ, ha azt az óvodai beiratkozás napján – elektronikus elérhetõségének megadásával – kérte, elektronikus úton értesítést kap arról, hogy a gyereke óvodai felvételt nyert vagy felvételét elutasították.

A szülõ – a családi napköziben vagy a bölcsõdében ellátásban részesülõ gyermek kivételével – az óvodai nevelésben történõ részvételre jogszabály alapján gyermekét köteles beíratni a települési önkormányzat vagy a fenntartó által közzétett közleményben vagy hirdetményben meghatározott idõpontban.

A jegyzõ, a fenntartó – az óvodavezetõ, valamint a védõnõ egyetértésével – a gyermek jogos érdekét szem elõtt tartva az ötödik életév betöltéséig felmentést adhat a 2015/2016. nevelési évtõl esedékes kötelezõ óvodai nevelésben való részvétel alól, ha a gyermek családi körülményei, képességeinek kibontakoztatása, sajátos helyzete indokolja. Ezt április 30-áig lehet kérni.

Ha a tanuló – a szülõ kérelme alapján – a tankötelezettségének magántanulóként kíván eleget tenni, az erre irányuló kérelem benyújtásától számított öt napon belül az iskola igazgatója megkeresi a gyermek lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye szerint illetékes gyámhatóságot és a gyermekjóléti szolgálatot. A gyámhatóság és a gyermekjóléti szolgálat az igazgató megkeresésétõl számított tizenöt napon belül köteles megküldeni véleményét.

Rögzítették a hat és nyolc évfolyamos gimnáziumok indításának feltételeit is. Eszerint ilyen képzés akkor hirdethetõ meg, ha az oktatást 2012 szeptember 1. után kiadott, jóváhagyott kerettanterv alapján szervezik meg. Feltétel, hogy az oktatási intézményben a legutóbbi három évben a matematika és szövegértés eredménye a 10. évfolyamon szignifikánsan meghaladja az országos átlagot.

Emellett a gimnáziumi oktatásra jelentkezõk száma meghaladja minden tanulmányi területen legalább 20 százalékkal az intézménytípusra a nemzeti köznevelési törvényben rögzített minimális osztálylétszámot. A gimnáziumi nevelésben a pedagógus munkaköröket a tárgynak megfelelõ mesterpedagógus végzettséggel rendelkezõk töltsék be, és az ötödik-nyolcadik évfolyamon tanító pedagógusoknak is legalább fele mesterpedagógus fokozattal bírjon.

Meghatározták továbbá az országos szakmai-pedagógiai ellenõrzés célját, módszereit és területeit is.

Minden év július 20-áig készül el a következõ évre szóló pedagógiai szakmai ellenõrzési terv megyei bontásban, és az érintett pedagógusokat, intézményvezetõket, intézményeket július 31-éig értesítik. A pedagógusok ellenõrzésében az érintett pedagógussal azonos munkakörben lévõ, legalább ötéves szakmai gyakorlatot szerzett pedagógus vehet részt. Az önértékelést 2017. június 30-áig minden pedagógusnál, 2020. június 30-áig minden intézménynél el kell végezni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!