2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Az angol mindenek felettForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-12-01 11:47:22
Nyelvtudással sem egyszerû, de anélkül ma már szinte lehetetlen munkát találni.

Az elmúlt évben Magyarországon megjelent több ezer online álláshirdetést vizsgálták a Workania.hu internetes állásportál kutatói, tudtuk meg Ficza Jánostól, a portál marketingmenedzsertõl. Azt vették górcsõ alá, hogy a munkáltatók milyen gyakran fogalmazzák meg elvárásként valamilyen idegen nyelv ismeretét, és hogy ennek milyen arányban felelnek meg az álláskeresõk az önéletrajzukban feltüntetett „munkaképes” nyelvtudás alapján.

A felmérés során az derült ki, hogy az álláshirdetések 68%-ában szerepel a pályázat feltételeként valamilyen idegen nyelv ismerete. A munkaadók a kiírások túlnyomó többségében angol nyelvtudással rendelkezõ munkatársakat keresnek, de az esetek durván egyharmadában más nyelv ismeretével is megelégszenek. A német nyelv ismeretére a pályázatok 13%-ában várnak a munkáltatók, franciára viszont csak 3,8%-ban van szükség. Az orosz (2,6%), az olasz (2%), a lengyel (1,6%), cseh (1,2%) és román (1,1%) nyelvek ismerete iránt viszont már csaknem olyan alacsony az igény, mint a görög, héber, spanyol, holland vagy a japán nyelv iránt. Ez utóbbi nyelvek valamelyikének ismeretét a hirdetõk alig 1%-a igényli, tudatta Ficza János.

Többre, jobbra lenne igény

A hazai álláskeresõknek csak 48%-a jelöli meg az angolt, mint munkaképes nyelvtudását, németül a pályázók 29%-a tud, a román nyelvismeret az álláskeresõk 3,1%-ánál szerepel, francia 2,8%-uknál. A pályázók 2,3%-a használja munkaképes nyelvként az olaszt, 2,2%-uk az orosz nyelvet, 1,5 %-uk pedig a spanyolt és a szlovákot. Az eredményeket összehasonlítva kijelenthetõ, több angolul jól beszélõ munkavállaló számára tudna állást biztosítani a piac, illetve – ha más feltételeknek is megfelel – az angolul munkaképes szinten beszélõ pályázó biztosan talál magának megfelelõ.

A környéken jobb a helyzet

A kutatás során feltérképezték néhány környezõ ország álláskeresõit is, eszerint Csehországban angolul az álláskeresõk 59%-a, németül 43%, oroszul pedig 16% beszél, Szlovákiában ez az arány 66, 48 illetve 13%. Az angol nyelv, mint követelmény a hirdetések 69%-ban szerepel a cseheknél, Szlovákiában viszont csak a munkáltatók valamivel több mint fele várja el leendõ alkalmazottaitól az angol nyelv ismeretét, míg a német nyelvet 16, illetve 14%-ban követeli meg országonként.

A Workania kutatói egyes munkakörökben is körülnéztek, tudtuk meg Ficza Jánostól. Kiderült, hogy a középvezetõi, menedzseri pozíciók 62%-ának betöltéséhez támasztják elvárásként a munkaadók valamilyen idegen nyelv ismeretét, ám ez az igény a felsõvezetõk csaknem háromnegyede esetében megjelenik, ráadásul a menedzserek negyedétõl és a felsõvezetõk egyharmadától pedig az angoltól eltérõ másik idegen nyelv ismeretét is szükségesnek tartják a munkáltatók.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!