2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Országszerte tartanak madarászprogramokat májusbanForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-05-10 11:36:59
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a Madarak és Fák Napja tiszteletére egész májusban izgalmas programokat kínál, többek között esti fülemüle-cserkelést, kishajós partifecsketelep-megfigyelést a Felsõ-Tiszán és sasmegfigyelést.

Elõször ünnepeljük a Magyar Természet Napját és gyûlnek össze a természetfilmezés nemzetközi képviselõi is hazánkban. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Nyíregyházi Helyi Csoportja május 9-én minden érdeklõdõt vár Tokajba, hogy egy közel kétórás hajózás során közösen tekinthessék meg Európa még megmaradt és egyben egyik legnagyobb, több ezer páros partifecsketelepét - írja közleményében a szervezet.

A kishajós vízi túra alkalmával Prof. Dr. Szép Tibor egyetemi tanár, a faj hazai kutatója mutatja be a partifecskéket, példájukon a vonuló madarak életét, a veszélyeztetõ tényezõket, és természetesen a hajózás során érintett Tisza-szakasz természeti értékeit. A partifecske-telepeken jelenleg a párválasztás zajlik, amely egyike a leglátványosabb idõszakoknak e madárfaj életében.

Az MME és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) május 9-én a központjukul szolgáló budapesti Jókai-kertben várja a természetbarát érdeklõdõket a Madarak és Fák Napja nyílt napra. Az egész napos, ingyenes eseményen többek között madárgyûrûzési és odúellenõrzési bemutató, az év kétéltûje és hüllõje kapcsán „Tarajosok és Búbosok” szépségverseny, fotókiállítás és „Csipogó” játszóház várja az érdeklõdõket 10.00-17.00 óra között.

A magyar természetfilmes szakma elõször szervezi meg a Nemzetközi Természetfilm Fesztivált május 14-17. között Gödöllõn. Az esemény szakmai támogatója az MME. Az Egyesület Gödöllõi Helyi Csoportja színes programmal: madárgyûrûzési bemutatóval, szakmai elõadásokkal, kvízjátékkal várja a gyermekcsoportokat, családokat, látogatókat az Alsóparkban. A filmfesztivál kísérõ rendezvényeként az MME a Svájci-Magyar Együttmûködési Program által támogatott „Fenntartható természetvédelem a magyarországi Natura 2000 területeken” projektje keretében eredményértékelõ konferenciát is tart május 15-én, amelyen a Svájci Hozzájárulás által hazánkban már megvalósult és folyamatban lévõ, a természeti sokféleség megõrzését célzó projektek mutatkoznak be.


Új hazai jeles napként a Magyar Természet Napja idõpontjául május 22-ét választották, amely világszerte a biológiai sokféleség világnapja is egyben. Budapesten, a Margitszigeten, a Holdudvar ad helyet a hagyományteremtõ rendezvénynek, ahol május 22-én 10 -17 óra között játszóházak, madárgyûrûzési bemutató, természeti értékeink kiállítások, természetismereti séta, odúkukucskáló túra és még számos érdekes program várja az érdeklõdõket.

Gyermeknap alkalmából Fiókanapot tartanak a jászsági Sasközpontban (Jászberény – Négyszállás, Jászberénytõl mintegy 7 km-re, a Jászárokszállásra vezetõ út mellett) május 31-én. Az érdeklõdõk 10 -15 óra között többek között vetélkedõ keretében ismerkedhetnek meg a Központ interaktív kiállításával, sasokról készült filmeket nézhetnek meg, teleszkópos madármegfigyelésen vehetnek rész, és megismerkedhetnek „Falcóval”, Közép-Kelet-Európa egyetlen méreg- és tetemkeresõ kutyájával.

Az MME emellett országszerte 54 helyszínre hívja az érdeklõdõket május folyamán a Fülemülék éjszakája program égisze alatt, hogy egy rövid esti séta keretében közösen hallgassák meg a világ egyik legszebb énekhangú madarának koncertjét. A rendezvényhelyszíneken nem csak hallani, de gyakran kézben is látni lehet ezt az egyébként rejtõzködõ madarat, ugyanis sok helyen madárgyûrûzés is zajlik.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!