2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
A beruházás stagnálására számítanak az elemzõkForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-05-14 10:33:04
A fogyasztás és az exporttöbblet viszont a tavalyinál nagyobb mértékben nõhet.

Bár 2014-ben átmenetileg kiugróan gyors, 3,6 százalékos volt a növekedés, a magyar gazdaság mégsem került a régióhoz mérten tartós felzárkózást biztosító pályára – olvasható a GKI Gazdaságkutató Zrt. elõrejelzésében.
Támogató környezet

Az elemzõk szerint az idei kilátások ennél jóval kisebb ütemû, 2 százalék körüli növekedést valószínûsítenek. A beruházások várhatóan csak stagnálnak, a fogyasztás és az exporttöbblet viszont a tavalyinál nagyobb mértékben járulhat hozzá a gazdasági növekedéshez. A világgazdasági környezet jelenleg inkább támogató. Az Európai Központi Bank márciusban indult kötvényvásárlási programja, s a továbbra is alacsony olajár ösztönzõ hatású, a Fed kamatemelése pedig még várat magára, de a kockázati tényezõk is jelentõsek.
Nem kérnek hitelt

A beruházások várhatóan változatlan szintjének oka a tavalyi magas bázis, a kifutó autóipari fejlesztések, s az EU forrásokból megvalósított beruházások visszaesése. Az átlagos reálkamat a Növekedési Hitel Program hatására kissé ugyan mérséklõdött, de még mindig magas, ugyanakkor a vállalkozások túlnyomó része egyáltalán nem akar hitelt felvenni. A beruházási ráta 2014-ben emelkedett, 2015-ben azonban csökken. Idén a megszûnt inflációhoz igazodva a bérkiáramlás lassul, és a reálkeresetek növekedése is lassul. A nyugdíjak reálértéke – az eltûnt infláció miatt – 2015-ben már harmadik éve emelkedik.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!