2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Emmi: augusztus 25-ig minden iskola megkapja a tankönyveketForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-05-14 14:42:03
Augusztus 3. és 25. között minden iskola megkapja a szükséges tankönyveket, amelyeket azután a tankönyvfelelõsök szeptember 1-jéig átadnak a diákoknak, illetve a szülõknek – közölte Hegedüs István, az Emberi Erõforrások Minisztériumának (Emmi) tankönyvellátásért felelõs miniszteri biztosa szerdán Debrecenben, az Alföldi Nyomdában tartott sajtótájékoztatón.

Elmondta: az idén 12,3 millió tankönyvet rendeltek az iskolák, s az átlagos tankönyvár ezer forint alá csökkent. Szeptembertõl 800 ezer diák kap ingyenesen tankönyvet, egyrészt alanyi jogon az 1-3. osztályos tanulók, illetve normatív támogatásként 4. osztálytól a diákok fele részesül ebben a kedvezményben.

Idõvel felmenõ rendszerben az 1-8. évfolyamokon minden diák ingyenesen kapja majd meg a tankönyveket – tette hozzá a miniszteri biztos.

Kitért arra: az idén 1,2 millió diáknak kell megkapnia tanévkezdésre a szükséges könyveket.

Tõczik Zsolt, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) ügyvezetõ igazgatója a tavalyi ellátási problémákkal kapcsolatban azt mondta: szeptember 1-jére minden diák táskájában ott lesznek a szükséges tankönyvek, hiszen az idén április 1-je és 30-a között gyûjthették össze a tankönyvfelelõsök a tankönyvigényt, s azóta a Kello már meg is küldte a megrendelést a nyomdáknak, amelyekben a gyártás az elmúlt héten megkezdõdött.

Tájékoztatása szerint körülbelül 500 ezerrel több tankönyvet rendeltek az idén – 3,5 százalékkal többet, mint tavaly -, összesen több mint 12 millió könyv készül el, 12 milliárd 50 millió forint értékben.

Tõczik Zsolt örömének adott hangot, hogy magyar nyomdák nyerték el a magyar nyelvû tankönyvek gyártásának jogát.

György Géza, az Alföldi Nyomda vezérigazgatója közölte: a debreceni nyomda a szekszárdi, a gyulai és a lajosmizsei nyomdával közösen, konzorciumban nyerte el – közbeszerzési eljárás eredményeként – a tankönyvgyártás lehetõségét. Emellett alvállalkozók – a gyomai és dabasi nyomda – is részt vesznek a tankönyvgyártásban, így a hazai nyomdák 80-85 százaléka veszi ki részét abból a megfeszített munkából, amelynek eredményeként július 31-ig elkészülnek a következõ tanév tankönyvei.

Horváth Csaba, a Nyomda- és Papíripari Szövetség elnöke megerõsítette: a konzorcium mind a négy tagja rendelkezik azokkal az adottságokkal, amelyek garanciát nyújtanak a jó minõségû tankönyvek elõállítására.

Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere arról beszélt: a felnövekvõ nemzedék a jövõ záloga, ezért nem mindegy, hogy milyen tankönyvbõl tanulnak a diákok. Az ország legrégebben mûködõ nyomdája a többivel konzorciumban garanciát jelent arra, hogy a megfelelõ minõségben elõállított tankönyvek idõben megjelenjenek – tette hozzá.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!